ALICANTE PROVINCIA | POLÍTICA

Xaló fa l´últim pas per a rehabilitar el Molí de Giner i convertir-lo en l´Espai Cultural

ELPERIODIC.COM - 05/08/2020

Esta tardor es licitarà el projecte, pas previ al començament de les obres, que podria ser en gener de 2021

L'Ajuntament de Xaló va aprovar en el plenari ordinari de la setmana passada el dictamen de la comissió informativa en què es dona llum verda als plànols de la rehabiliació de l'històric Molí de Giner, on s'ubicará el nou Espai Cultural del poble. Un projecte que comportarà una inversió de 750.000 euros.

Havent-se aprovat este dictamen, el següent pas serà la licitació de les obres, que probablement tindrà lloc a la tardor, segons va explicar el regidor de Patrimoni, Gerard Fullana. En este sentit, el regidor va estimar que els treballs podrien començar en gener de 2021.

El nou complexe cultural acollirà, entre d'altres dependències, una biblioteca, un auditori exterior i una zona musealitzada en l'interior en què es podrà vore com funcionava l'impresionant sistema de moles de l'antic molí.

El molí del Giner és un dels quatre molins fariners que hi havia repartits arreu del riu al seu pas pel terme de Xaló per aprofitar la força motriu de l'aigua com energia per a moldre gra. Els molins hidràulics d'aquesta zona són els coneguts com molins de Cacau. Este element és una xicoteta cava subterrània que guardava el rodet, la ferramenta que feia moure tot el mecanisme.

Este molí ja es coneix per la documentació a finals del segle XIV - principis segle XV i va anar adaptant-se als temps en època de la Il·lustració i la revolució industrial i evolucionant fins que cap als anys 70 parà de funcionar. És, per tant, un testimoni únic de la història de Xaló des d'època medieval.

Cronista o ficial

En el mateix plenari es va aprovar el reglament especial per al tractament i distinció del càrrec de cronista oficial de Xaló. A partir d'ara s'obri un periode per a la proposició de persones que vulguen ocupar este càrrec.

Un altre dels acords del plenari va ser la declaració formal com a Bé de Rellevància Local de la Bassa dels Arcs ipossibilitant així la seua inclusió en el Catàleg municipal de béns i espais protegits de Xaló, un document la redacció del qual està en procés d'adjudicació.

La bassa dels Arcs és un element molt singular del patrimoni de Xaló. La seua costrucció data d'entre finals del segle XVIII i principis del XIX. La seua finalitat era arreplegar l'aigua sobrant del sistema de reg (séquies, assuts, molins...) que tenia aleshores Xaló.