ALICANTE PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Xaló fa homenatge a les dones

ELPERIODIC.COM - 03/10/2018

El curt-documental és una acció que naix a partir de la planificació establerta en el Pla d'Igualtat de Xaló. En concret, aquesta mesura va enfocada a recuperar la memòria històrica amb accent femení i posar en valor el paper de les dones a Xaló, especialment al voltant de la tradicional festa del romer.

La Comissió Transversal d'Igualtat i Diversitat de Xaló, on es troben representades totes les forces polítiques i la corporació al complert, va estudiar, a partir d'aquesta acció, la possibilitat de fer un documental. Tot just abans de l'estiu d'aquest any 2018, cap al mes d'abril, es fa procedir a redactar el guió i dur a terme les entrevistes. El criteri del guió i l'objectiu del projecte íntimament relacionats amb l'esmentada acció, segueixen l'objectiu de visibilitzar el paper i la funció de les dones en la gastronomia i tradicions locals, concretament a la festa del romer. En aquell moment, la Comissió va decidir anar a buscar la veu de les dones més grans per tal que pogueren ajudar-nos a endinsar-nos en un moment de la història al qual serà molt difícil accedir quan elles ja no hi siguen entre nosaltres, així com que ens aportaren un altre punt de vista de la festa del romer. Finalment es van realitzar les entrevistes a 6 dones. En aquestes entrevistes es fa un recorregut des dels dies previs a la festa en els quals comença el procés d'elaboració dels tradicionals 'bollos' fins l'últim dia que és el d'anada a l'església i realització de rituals religiosos.

Pel que fa a la temàtica i el guió de les entrevistes, la intenció era fer memòria i que fóren les dones les que recuperaren i tanmateix plasmaren la part molt fonamental de la festa del romer al voltant de la gastronomia autòctona, en aquest cas els bollos, i que a més tot allò que va vinculat a la qüestió de la cuina i de les cures per mantenir la festa recau principalment en les dones. Els homes també tenen una funció molt concreta en aquesta festa, que és la d'anar a recollir el romer a la muntanya i menjar-se els bollos.

En aquest documental les dones del romer verbalitzen la seua feina i l'espectador s'endinsa en un viatge en el temps per travessar i visualitzar el transcurs de tot aquest procés de la festa, des de l'abans i l'expedició per 'fer' (o recollir) el romer, fins a la confecció dels tradicionals bollos. Aquest viatge passa per la preparació de la collita dels pèsols, així com per arreplegar-los, netejar-los i cuinar-los. També com no inclou la preparació de la pasta. El procés continua quan les dones porten els bollos, o el resultat de tota aquesta feina a la festa per menjar-los. Posteriorment seran les dones també les que prepararan els ramellets del romer. Les dones del romer són fins i tot les encarregades de confeccionar les cistelletes on es col·loca el romer, de decorar els ramellets, de fer-los bonics i finalment de portar-los a l'església.

El títol del documental 'Les dones del romer: una festa transmesa de mans a mans' fa referència a que tant el tema gastronòmic com la festa religiosa i tradició es transmet de mans a mans i principalment a través de les dones.

L'objectiu final d'aquest documental és el de reconèixer la feina que han fet les dones xaloneres del roemr al llarg de la seua vida, així com compartir-lo amb tot el poble. La reproducció del documental a la plaça del poble dons constitueix una manera bonica i simbòlica de tornar aquesta gran feina a les nostres grans dones del romer.

Presentació del documental

Dilluns 8 d'octubre a les 19:30h a la plaça de Xaló.

MÉS FOTOS