Vilamalur i Famorca, dos xicotets pobles per a perdre's en la Comunitat Valenciana
Ambdós municipis formen part de la Ruta 99 que aglutina els municipis valencians de menys de cent habitants
La despoblació s'ha convertit en el pitjor enemic dels pobles de l'interior de la Comunitat Valenciana, allunyats de la capital i situats en un entorn idíl·lic envoltats de muntanyes, pateixen les conseqüències de l'èxode rural.
Ara tots tenen una mitjana de 100 habitants, per la qual cosa comerços, farmàcies, serveis sanitaris i escolars han disminuït, alguna cosa que ha afectat les seues condicions de vida.
Per això, la Generalitat Valenciana ha impulsat la Ruta 99, un programa en el qual s'inclouen els 24 pobles amb menys de cent habitants del territori. Aquesta cerca donar a conéixer les poblacions i convertir-les en el destí perfecte per a realitzar una escapada de cap de setmana. A més, a manera d'incentiu s'ha preparat una credencial similar a la compostelana que es pot segellar en cadascun dels municipis de la ruta. Així, s'aconsegueix canviar la imatge negativa que se'ls ha atribuït en els últims anys per una més amable.
Què fa especial a Vilamalur i Famorca?
Vilamalur
Situat a la província de Castelló i amb origen àrab, Vilamalur compta amb belles vistes a la Serra de Espadan i amb monuments emblemàtics dignes de fotografiar. Entre ells, es troba el Castell de Vilamalur, envoltat d'una muralla, es va construir al voltant dels segles X i XII, encara que en l'actualitat es conserva pràcticament íntegrament, perquè encara romanen en peus diverses torres. A més, en les muntanyes del Cabezo i del Jupillo es poden veure trinxe-les de la Guerra Civil.
Envoltat d'arbres i muntanyes, fa que un dels seus principals atractius per als turistes siguen les rutes de senderisme. Es poden realitzar fins a sis diferents, cadascuna amb diferents distàncies, per la qual cosa la més recomanable si no s'és un expert o es viatja amb xiquets és la de Camí de Torralba de Pineda, ja que es recorre en aproximadament dues hores i segueix en antic camí veïnal entre Vilamalur i Torralba.
D'altra banda, els paratges naturals més interessants són la cova de la Font del Prat, la cova de la Font d'Allà i la Coveta.
A més, la seua gastronomia és espectacular i el plat estrela és l'olla de poble i la carn de senglar.
Les dates idònies per a visitar-ho és durant la segona setmana de setembre, quan se celebren les seues festes patronals, o la setmana del 17 de gener, moment en el qual té lloc Sant Antoni.
Famorca
Situat a la província d' Alacant, Famorca és una localitat de només 10 km² que posseeix pintures rupestres que han sigut declarades com a bé d'interés cultural. No obstant això, no es tracta de l'únic bé que tenen, ja que la Nevera de la Font, també ha sigut declarada com a bé de rellevància local.
Respecte a les pintures, es troben en el barranc de la Fita i són la prova que en la prehistòria va ser habitat per éssers humans. A més, aquest té orígens musulmans, encara que després de la Reconquesta va ser repoblat amb famílies de mallorquins.
Si es va de visita és parada obligatòria visitar el rellotge del campanar, un rellotge centenari al qual es pot accedir a l'interior de la seua maquinària, que està a meitat de l'escala de pujada al campanar. Hui dia, funciona perfectament i se li dona corda una vegada per setmana.
Els amants del senderisme també poden fer rutes com la pujada a la Font dels Olbis o L’Anouer, Emmallada del Llop i la Canal.
Les dates perfectes per a visitar-ho, la primera setmana d'agost, quan se celebra Sant Cayetano i el seu plat típic és el gaspatxo de muntanya.
Finalment, es pot aconseguir l'acreditació segellada accedint al bar La Font, al carrer Salamanca del poble.
No hi ha millor alternativa contra la despoblació que sumar-se a la iniciativa de la *Ruta99 i passar uns dies de somni en pobles preciosos i a un preu assequible per a totes les butxaques.