elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Unió alerta de falsos productes "miracle" per combatre la Xylella fastidiosa

La Unió alerta de falsos productes "miracle" per combatre la Xylella fastidiosa
    MÉS FOTOS
    La Unió alerta de falsos productes "miracle" per combatre la Xylella fastidiosa - (foto 2)
    La Unió alerta de falsos productes "miracle" per combatre la Xylella fastidiosa - (foto 3)
    La Unió alerta de falsos productes "miracle" per combatre la Xylella fastidiosa - (foto 4)
    La Unió alerta de falsos productes "miracle" per combatre la Xylella fastidiosa - (foto 5)

    L'enginyer tècnic agrícola i responsable tècnic dels serveis agrícoles de La Unió de Llauradors i Ramaders, Ferran Gregori, ha advertit aquest dimarts a Benilloba de l'aparició de "falsos productes 'milagrosos' per a combatre la Xylella fastidiosa". Gregori ha explicat que "no existeix cap producte per a combatre el bacteri" i que el protocol d'actuació passa per la "contenció de la infecció i evitar la seua propagació a conreus sans".

    En un acte a l'auditori de Benilloba davant més de 150 persones, Gregori, ha fet una repassada als orígens del bacteri, conegut als Estats Units des dels anys 40 del segle passat i combatut amb èxit al Brasil els darrers anys fins a aconseguir limitar la seua afecció a un 3% dels conreus.

    El tècnic de La Unió ha explicat que l'origen del bacteri que afecta la península es va identificar a Costa Rica i ha assenyalat que amb tota probabilitat ha sigut l'ésser humà qui l'ha introduït. La Xylella fastidiosa es troba clarament identificada a Amèrica i tan sols a Itàlia i a les Illes Balears a Europa, dos punts on no s'ha pogut controlar. A la península tan sols existeixen, a hores d'ara, dos focus identificats, a camps d'ametlers de Guadalest i Benimantell, raó per la qual ha assegurat que La Unió aposta per la seua "erradicació" com a mesura més efectiva per fer front al bacteri.

    "A Itàlia i Balears no van prendre aquesta mesura i ara es troba sense control, però al País Valencià tan sols hi ha dos focus clarament localitzats, és per això que entenem que erradicar eixos dos punts seria l'actuació més efectiva". Ferran Gregori ha explicat que els estudis assenyalen que la forma de propagació són insectes de grans dimensions "capaços d'arribar a l'interior dels arbres" i que aquests tenen un radi d'acció d'uns 100 metres. És per això que el protocol activat per la Conselleria preveu l'erradicació de tots els arbres en un radi de 100 metres del punt de la infecció i l'establiment d'una zona de contenció de 10 kilòmetres amb controls exhaustius.

    A més, el tècnic agrícola ha utilitzat uns mapes elaborats per l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) per a assenyalar les zones més susceptibles de ser afectades pel bacteri i ha apuntat que la zona del Comtat, malgrat trobar-se relativament a prop dels focus, "no es troba en perill imminent" per les seues característiques mediambientals, encara que això és ara i "no podem assegurar que continue així en el futur".

    Pujar