El Poble Nou de Benitatxell, segon municipi de la Marina Alta en unir-se a la xarxa de ‘Ciutats Amigables amb la Gent Gran’ de la OMS
Amb esta iniciativa, l’Ajuntament busca promoure un envelliment saludable i actiu, millorant l’entorn i els serveis per a la gent gran i incorporant esta perspectiva en les polítiques municipals
Van a crear-se grups per organitzar xarrades, reunions i entrevistes amb l’objectiu de conèixer les opinions, necessitats, propostes i consideracions de la gent major de 60 anys
El Poble Nou de Benitatxell està d’enhorabona. El municipi ha entrat en la xarxa de ‘Ciutats Amigables amb la Gent Gran’, una iniciativa promoguda per l’OMS per a la dècada de l’Envelliment Saludable en el marc de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Ahir diumenge, es va presentar a la ciutadania este projecte en un acte públic dedicat a la gent gran. Van estar presents l’alcalde, Miguel Ángel García, la regidora del Major, Isa Garrido, el regidor d’Infància, Jorge Pascual, la Treballadora Social, Inma Llobell, i el gerent de Reinventa’t, l’empresa encarregada de desenvolupar el pla en la localitat, Adrià Llobell.
Benitatxell és el segon municipi de la Marina Alta, després de Calp, en adherir-se a esta xarxa (Dénia també està en procés se sol·licitar-ho). Amb esta iniciativa, l’Ajuntament busca promoure un envelliment saludable i actiu, millorant l’entorn i els serveis per a la gent gran i incorporant esta perspectiva en les polítiques municipals.
Espanya és el segon país del món amb l’esperança de vida més alta: de 86,2 anys en el cas de les dones i de 80,3 per als homes. Concretament, tal com va destacar Garrido, El Poble Nou de Benitatxell és un municipi altament envellit, amb una gran taxa de gent major empadronada. A això se li suma que molts residents estrangers d’edat avançada acudeixen a retirar-se a la població. Per això, “quan ens vam assabentar d’esta xarxa de ciutats amigues de la gent gran vàrem pensar que era un projecte molt interessant i que no podíem quedar-nos al marge d’ell”.
Després de l’obtenció del distintiu, el que segueix ara és la creació de grups focals per organitzar xarrades, reunions i entrevistes amb l’objectiu de conèixer les opinions, necessitats, propostes i consideracions de la gent major de 60 anys per començar a treballar, com va detallar Adrià Llobell, en huit àrees principals: espais a l’aire lliure i edificis, transport, habitatge, respecte i inclusió social, participació activa i treball, comunicació i informació, serveis socials i de salut i participació social.
El Poble Nou ja té una experiència pareguda en este tipus de projectes gràcies al Consell de la Infància i l’Adolescència local i a la declaració de Ciutat Amiga de la Infància per Unicef. El regidor d’Infància, Jorge Pascual, va explicar com ha sigut l’extraordinària experiència de treballar amb els més menuts per fer-los partícips de la vida municipal. “A través dels coordinadors del Consell d’Infància realitzaven trobades i al final del curs acudíem l’alcalde i jo a la última sessió perquè ens plantejaren les seues preocupacions, motivacions i propostes per millorar el poble”.
“Ens sorprenia la seua sensibilitat i empatia, ja que moltes de les seues propostes no sols estaven pensades per als xiquets i xiquetes, sinó que també tenien en compte el benestar de les persones majors”. Una de les iniciatives que van plantejar va ser la instal·lació no sols de jocs per a infants en el futur parc de la plaça de les Pesqueres, sinó també d’una àrea de màquines d’exercicis per a la gent gran.
L’alcalde, per la seua part, va destacar la importància de la seua participació a l’hora de plasmar les necessitats de la gent gran en els futurs projectes municipals. “Moltes de les obres que estem duent a terme o planejant, com ara la remodelació de l’avinguda d’Alacant, la plaça de les Pesqueres, la instal·lació de pilones al carrer Pare Plácido o la futura ampliació de voreres, estan pensades precisament per a millorar el benestar i la seguretat de la ciutadania, especialment de la gent major. Però ara necessitem la vostra opinió per tal de tindre una perspectiva més ampla i adaptada a les vostres necessitats”.
En les pròximes setmanes, els coordinadors del projecte estaran en la plaça del Mercat els dimecres de mercadet per inscriure a les persones interessades en participar. A més, també es pot contactar amb els centres gestors: Serveis Socials (96 649 39 92 ext. 8190 / serveissocials@elpoblenoudebenitatxell.com) o Reinventa’t, projectes educatius (608 39 17 36 / reinventat3@gmail.com).