ALICANTE PROVINCIA | AGRICULTURA

El Poble Nou de Benitatxell reivindica en la seua primera Festa del Moscatell a les "estisoradores" i la "xafada" tradicional del raïm

ELPERIODIC.COM - 26/08/2019

Els tallers difondran entre els més menuts i menudes el moscatell i l'arquitectura dels riuraus. La programació inclou tasts i visites als camps del projecte BioMoscatell, pioner en el cultiu de raïm ecològic.

L'Ajuntament vol ara explorar el vessant més lúdic, cultural i festiu d'aquesta tradició agrícola. Per aquest motiu les regidories de Cultura, a càrrec de Victor Bisquert, i Festes Populars, de Mayte Roldán, han organitzat per als dies 13 i 14 de setembre la primera Festa del Moscatell

El Poble Nou de Benitatxell manté viva la tradició de la vinya i el moscatell. El projecte del BioMoscatell s'ha convertit en un excel·lent banc de proves per a assajar cultius ecològics i elaborar vins i sucs naturals. És una aposta de present i de futur. L'Ajuntament vol ara explorar el vessant més lúdic, cultural i festiu d'aquesta tradició agrícola. Per aquest motiu les regidories de Cultura, a càrrec de Victor Bisquert, i Festes Populars, de Mayte Roldán, han organitzat per als dies 13 i 14 de setembre la primera Festa del Moscatell. Tindrà una marcada faceta educativa i de difusió. Els tallers de "xafar raïm de moscatell" i de fer maquetes de riuraus descobriran com aquest cultiu beu de la cultura i l'arquitectura tradicional.

La Festa del Moscatell arrenca el divendres 13 de setembre, a les 19 hores, amb la ruta teatralizada dels estisoradores. La realitza la companyia “Teatreres pel món”. Serà un homenatge a aquestes quadrilles de dones que amb tisorades netes retiraven els grans més lletjos i donaven forma a bells rams de daurat raïm de moscatell. Aquest ofici tradicional representa la primera presa de consciència del feminisme rural. Mentrestant, a les 20 hores, tindrà lloc en el Espai Molí un tast de vins de moscatell que ofereix la Associació Biomoscatell. Aquest col·lectiu és la punta de llança de la introducció de l'ecologia i la sostenibilitat en l'agricultura de la Marina Alta.

El dissabte serà un no parar d'activitats relacionades amb el moscatell. Per aquest motiu resulta imprescindible iniciar la jornada amb un bon esmorzar popular que oferiran els festers de 2020. Després actuarà la Xaranga Toca't un ou. A les 11 hores, tindrà lloc el taller de "xafar raïm de moscatell". És una de les tasques essencials en l'elaboració tradicional del vi. Xapar el raïm és un acte festiu, bucòlic, ancestral. Els més joves entraran en el lagar i descobriran aquest màgic moment en el qual el raïm es comença a transformar en vi. Després també arriba una altra activitat que difon la cultura del moscatell. Els xiquets i xiquetes realitzaran maquetes de riuraus, la construcció que expressa millor que cap altra la singularitat arquitectònica del món de la vinya a la Marina Alta.

Els tallers seguiran per la vesprada amb el de decoració de "cabassets per a la pansa". A les 19 hores, es durà a terme una visita als bancals del projecte BioMoscatell. Allí mateix es realitzarà un tast de vins.

A les 21 hores, començarà el "sopar popular" que organitzen els Festers de 2020. Després el cantautor de Torrent Pau Alabajos oferirà un concert.