ALICANTE PROVINCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Les 6 obres que executarà Benitatxell per a transformar el nucli urbà en “un lloc de relació per a les persones”

ELPERIODIC.COM - 22/11/2024

Ahir dijous per la vesprada es van presentar en una exposició pública les actuacions que s’escometran al poble els propers mesos

L'Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell planeja un ‘poble NOU’ que posa el focus en crear espais amables per a les persones i en transformar el seu nucli urbà en un lloc atractiu per a viure i per a l’activitat comercial. Ahir dijous per la vesprada, l'alcalde, Miguel Ángel García, el regidor de Planificació Urbana, Jorge Pascual, i els tècnics de Guía Consultores encarregats de la major part dels projectes, Juan Antonio Lizancos i Miguel Ángel Crespo, van presentar en una exposició pública les sis obres que s’escometran al poble els propers mesos per a aconseguir eixe nou paradigma de poble.

En estes sis actuacions s’invertiran més de 7,6 milions d’euros, dels quals el 60% provenen de finançament extern, mentre que l’Ajuntament aportarà el 40% restant amb fons propis. Tal i com va explicar l’alcalde, “s’ha donat el moment on tots els projectes en els que portem treballant anys; mentre s’arreplegava el finançament, es redactaven els projectes, es modificaven per la pujada de preus dels costos de obra i materials, es licitaven, etc., van a vore per fi la llum d’una manera molt concentrada en el temps”.

La Pau i Major: carrers per a viure

La primera obra que començarà a executar-se, ja de forma imminent la propera setmana, serà la reurbanització dels carrers la Pau, Major i cantonet de Bufó, seguint amb el model ja iniciat en l’avinguda d’Alacant i el carrer Llebeig. Un nou paradigma de mobilitat servirà per a impulsar un altre mode de viure, amb carrers de trànsit calmat, en els quals el vianant siga el protagonista de l'espai urbà, recuperant hàbits socials que requereixen de llocs segurs i amables.

Estos carrers es configuraran com una plataforma única, sense barreres arquitectòniques i intercalats amb llocs d'estada dotats de bancs i jardineria. La renovació del drenatge d’aigües pluvials, la modernització de l'enllumenat públic i un control automatitzat d'accessos completaran la intervenció. Esta actuació compta amb un pressupost de 996.372 euros, dels quals 480.525 euros estan finançats pel programa DUS 5.000 (fons europeus) i 515.847 euros per l’Ajuntament.

El Mercat: lloc de trobada

Una de les obres més esperades sense dubte, que començarà al mes de desembre, serà la rehabilitació del Mercat Municipal, que es planteja  com un espai obert, contenidor d'activitats diverses en el qual, al voltant d'un espai central multiesdeveniments, s'allotgen 6 llocs de venda, es potencia l'oferta de restauració i s'amplia l'àrea de dependències municipals amb una nova planta. Esta segona planta es complementarà, a més, amb una terrassa capaç d'albergar actes socials.

Amb este nou espai es vol potenciar l'oferta comercial del poble i generar un lloc de trobada, dinamitzador de la vida social i cultural. L'actuació proposa la renovació de la imatge del mercat amb la introducció de panells de façana de policarbonat i d'alumini, atorgant-li transparència per a aconseguir la integració en el nou paisatge urbà: la plaça del mercat. S'augmentarà la superfície de l'edifici, es renovarà la zona d'aparcament subterrani i es dotarà d'un ascensor. El nou mercat tindrà una inversió de 1.457.014 euros, 700.346 aportats pel PIREP (fons europeus) i 756.667 euros pel Consistori.

Plaça del Mercat: un racó per a estar

Els mercats van tindre els seus orígens en places on s'assentaven els llocs de venda. La reforma del mercat i els carrers la Pau i Major requereixen una actuació que relacione i potencie la idea impulsora del ‘poble NOU’: recuperar llocs per a viure, passejar i on trobar ofertes comercials, gastronòmiques, culturals i socials. Per això es reconverteix el carrer del mercat en plaça, en un racó del poble on estar.

Així, es reconverteix l'actual carrer del mercat en una plaça sense barreres arquitectòniques, configurada com una plataforma única. Es potencia tant la vegetació com el mobiliari urbà i la il·luminació, donant continuïtat al tapís que s'estén pels carrers la Pau i Major. El projecte compta amb 319.992 euros aportats per la Diputació d’Alacant i 199.354 euros per l’Ajuntament, el que suma una inversió total de 519.346 euros.

Un aparcament mirador: passeja i observa

Amb este nou model de poble es volen potenciar els desplaçaments a peu i un mode més agradable, saludable i sostenible de conéixer i viure el carrer, evitant el trànsit d'agitació. Per a això es projecta un nou aparcament dissuasiu, capaç d'albergar 73 places per a automòbils, 3 d'elles per a mobilitat reduïda, i 12 motocicletes. El lloc triat, a l’entrada del municipi per la carretera de Xàbia, permet un fàcil accés, contemplant les vistes del Tossal Gros i el Montgó. La inversió és de 772.307,57 euros, dels quals 315.543,51 euros estan finançats pel programa DUS 5.000 (fons europeus) i 456.764,06 euros per l’Ajuntament.

Col·legi Sta. Maria Magdalena: consolidant el futur

La remodelació del col·legi Santa María Magdalena, que es va iniciar el passat mes de juliol, segueix la filosofia d’apostar per la formació dels més menuts i menudes en entorns amables, segurs i sostenibles. Per això s'escomet l’ampliació de la parcel·la per a poder reurbanitzar i ordenar el pati del col·legi, lloc de joc, esport i socialització, així com per a acollir noves aules i eliminar els barracons. Esta inversió la finança íntegrament amb 2.277.578 euros la Conselleria d’Educació.

Plaça de les Pesqueres: un racó d’oci

La plaça de les Pesqueres busca ser l’espai per excel·lència del poble per a socialitzar i jugar. Serà l’última obra en iniciar-se, amb vistes per a la segona meitat del 2025. La seua remodelació dotarà l’espai de zones d'estada, àrees de joc i un auditori per a convertir-la en un lloc lúdic a cavall entre el centre urbà i els accessos sud, propera a instal·lacions com el Centre de Salut, el Centre Social, l’Escola de Música i Dansa o l’Escola de Persones Adultes. El projecte compta amb 537.748 euros aportats per la Diputació d’Alacant i 1.114.195 de fons propis, el que suma una inversió total de 1.651.943 euros.

Tots estos projectes formen part d’un nou model de poble modern i punter consensuat i concebut juntament amb associacions, col·lectius i la ciutadania en general a través dels diferents processos participatius que s’han dut a terme des de 2019, com ara reunions, enquestes, el Consell de la Infància o el Pla Director Paisatgístic.

“Tradicionalment s'ha demonitzat un poc els carrers per als vianants. En el nostre cas, el carrer Llebeig ha sigut el nostre model a seguir, perquè ens ha demostrat que on hi ha espai per a les persones hi ha persones, hi ha vida, hi ha relacions, hi ha alegria i hi ha poble”, va ressaltar l'alcalde, qui va dir que “ens trobem en el començament d’un ‘poble nou’”.

“Algú s'havia de fer l'ànim d'atrevir-se a deixar arrere un municipi endarrerit en el temps respecte a altres poblacions veïnes, en el qual ens havíem quedat estancats. En el nostre cas, una de les principals motivacions d'estar en política és que hem vingut a apostar fort per transformar el nostre poble, per fer-lo atractiu per a la vida”.

Per part seua, l'arquitecte José Antonio Lizancos va elogiar el treball de fons realitzat. “Crec que és important que es sàpiga que Europa no ha regalat res”, va indicar. “És gràcies al treball d'este equip, que ha anat plantejant, subvenció per subvenció, a diferents ministeris i entitats, els projectes encarregats a consultors i estudis d'arquitectura. Han anat presentant eixes idees a diferents candidatures de línies d'ajudes perquè Europa diga «m'agrada eixe projecte i vaig a apostar per ell». El pensament global de poble al qual es vol arribar és el que ha propiciat tot això”.

MÉS FOTOS