La major competició de robòtica torna a la Universitat d’Alacant
La FIRST LEGO League Alacant 2023 bat rècords de participació amb quasi una vintena d’equips que competiran l’11 de febrer a l’aulari II
La Universitat d’Alacant (UA) organitza el dissabte 11 de febrer la fase local de la competició de robòtica FIRST LEGO League (FLL), un programa internacional que fomenta l’aprenentatge pràctic de les STEM (acrònim anglès per a Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) en joves de 4 a 16 anys. En total, en aquesta edició participaran 19 equips en el desafiament «SuperPowered» (SuperPoderosos), relacionat amb l’energia i el seu cicle: generació, distribució, emmagatzematge, consum, noves fonts d’energia, etc.
Cada any, FLL proposa un nou repte relacionat amb problemes del món real i, durant setmanes, les persones participants treballen en la seua resolució a través d’un projecte científic i un programa de robòtica guiat. El projecte té com a objectiu l’aplicació del coneixement científic i matemàtic en un context vinculat a la tecnologia i l’enginyeria, a més del desenvolupament de competències transversals com a pensament crític, treball en equip, creativitat, comunicació i programació. Al final de la temporada, els equips es donen cita en un emocionant esdeveniment que, a Alacant, tindrà lloc aquest dissabte 11 de febrer del 2023 a l’aulari II de la UA.
En aquesta edició, la FLL Alacant compta amb 12 equips en la categoria Challenge (nivell sènior), dirigida a joves de 10 a 16 anys, i 7 equips en la categoria Explore (nivell júnior) per a fomentar les vocacions científiques en escolars de 6 a 9 anys. Els més de 165 joves procedeixen de tot arreu de la província: Alacant, Villena, Torrellano, Elx, Ibi, Sant Vicent del Raspeig i Sant Joan d’Alacant.
L’equip sènior guanyador de la FLL Alacant tindrà l’oportunitat de participar en la Gran Final nacional i, d’aquesta, al World Festival mundial que tindrà lloc a Houston (EUA) del 19 al 22 d’abril del 2023. Es tracta d’una experiència educativa que, treballant per equips i amb un entrenador, fomenta les vocacions científiques i tecnològiques mitjançant experiències STEM, sobretot, centrades en el desenvolupament de projectes i la robòtica educativa.
Inauguració i premis
L’acte inaugural de la FLL Alacant serà a les 9.30 hores a la sala d’actes de l’aulari II, de la mà de la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, M. Jesús Pastor Llorca.
Durant la cerimònia de clausura, prevista a les 13.30 hores del mateix dia, es lliuraran els reconeixements Premi Ingeniera Soy a l’equip guanyador, Premi Universitat d’Alacant als Valors FIRST LEGO League, Premi EPS al Projecte d’Innovació, Premi IUII al Disseny del Robot, Premi al Comportament del Robot, Premi a les Joves Promeses i Premi a l’Entrenador.
La competició FIRST LEGO League reuneix anualment a més de 679.000 participants de 110 països a nivell mundial. A Espanya, FLL compta amb representació en pràcticament totes les comunitats autònomes amb 25 socis com a universitats, parcs tecnològics i centres d’investigació, i reuneix a més de 9.000 participants.
La competició FLL Alacant podrà seguir-se en directe a través de videostreaming.
Organitzadors
L’organització de la FIRST LEGO League a Alacant està liderada pels professors de la UA Francisco Pujol i David Tomás, amb el suport del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, a través de la UCC+i UA Divulga, l’Escola Politècnica Superior (EPS), l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII), el Departament de Tecnologia Informàtica i Computació (DTIC) de la UA i el Centre Tecnològic del Calçat INESCOP. La promotora del torneig a nivell nacional és Ingeniera soy en associació amb FIRST i LEGO Group.
La competició FLL Alacant forma part del programa que la Universitat d’Alacant posa en marxa el mes de febrer amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer), en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).