La MACMA inicia reunions de coordinació amb la Secretaria autonòmica d’Habitatge i funció social per estudiar línies de treball conjuntes
Aquest dimarts 22 de març, ha tingut lloc una primera reunió de treball entre el president de la MACMA i alcalde de l'Ajuntament d'Ondara, José Ramiro Pastor, i l'equip de la Secretaria Autonòmica d'Habitatge i Funció Social de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Alejandro Aguilar i Silvia Martínez. En aquesta trobada, s'han tractat les futures línies estratègiques i de treball, que posaran en marxa els mecanismes per a gestionar els fons Next Generation EU, per impulsar la rehabilitació d'habitatges i edificis, la regeneració de barris o la promoció d'habitatge de lloguer assequible, entre altres temes.
Alejandro Aguilar, ha explicat la importància de la coordinació, entre els municipis i les mancomunitats perquè aquests fons europeus arriben a les poblacions i revertisquen socialment i econòmicament al territori. Aquesta dotació europea constituirà una dotació pública essencial al mateix temps que suposarà afrontar un gran repte de gestió per a la Marina Alta. Amb aquesta oportunitat, els municipis de la nostra comarca tindran la possibilitat de millorar les condicions d'habitatge, per optimitzar els resultats en la modernització de l'entorn ja construït, millorar l'eficiència energètica de les habitatges més antigues, així com incrementar els nombre d'habitatges de lloguer assequible. Alhora, també permetrà promoure el treball de professionals de l'àmbit de la construcció i de la rehabilitació de habitatges, generant així unes millors condicions de futur per al sector.
Aquest programa d'ajudes es divideix en sis apartats essencials:
Programa 1: Ajuda a les actuacions de rehabilitació i regeneració de barris.
Programa 2: Suport a les oficines de rehabilitació.
Programa 3: Ajuda a les actuacions de rehabilitació d'edificis.
Programa 4: Ajuda a les actuacions de millora de l'eficiència energètica en habitatges.
Programa 5: Ajuda a la redacció de projectes de rehabilitació i elaboració del Llibre de l'Edifici Existent (LEE).
Programa 6: Ajuda a la construcció d'habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients.
Aquesta oportunitat és única per a la MACMA i per a tots aquells municipis que la formen, sobretot per a aquelles localitats en perill de despoblament, que segons ha expressat el president de la MACMA, José Ramiro, rebran el suport necessari perquè tinguen lloc en aquests fons europeus.
Així mateix, a partir d'aquesta reunió l'entitat comarcal i el seu equip tècnic iniciarà la ronda de contactes necessaris entre els Ajuntaments, professionals especialitzats en rehabilitació d'immobles, promotors i/o administradors de finques per facilitar i dinamitzar possibles plans de regeneració urbana i sobretot de lloguer assequible per a lluitar contra eixe despoblament acusat en l'interior de la Marina Alta. I tot açò amb el suport tècnic des de la Conselleria així com de la Xarxa d'oficines Xaloc.