L’Om Imprebís commemora el Dia de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme amb tres funcions de Vides enterrades a Alacant, Castelló i Paterna
La representació de l'obra, que relata la vida i mort de persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme a través de sis monòlegs encadenats, s'emmarca dins de la campanya “Recordem per a no repetir”
La rèplica de l'estació Albatera-Catral a San Isidro (Alacant), el cementeri de Paterna (València) i el cementeri civil de Castelló seran els escenaris que acolliran l'obra
Coincidint amb la celebració del Dia de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme el pròxim 28 de març, la companyia valenciana l’Om Imprebís portarà a escena Vidas enterradas en coproducció amb Corsario, Micomicón i Temple, i com a part de la campanya “Recordem per a no repetir” de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. La rèplica de l'estació d'Albatera-Catral a San Isidro (Alacant), el cementeri de Paterna (València) i el cementeri civil de Castelló seran l'escenari simbòlic en què es representaran sis monòlegs encadenats sobre la vida i mort de persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme els pròxims 27, 28 i 29 de març, respectivament. Aquestes funcions formen part de la intensa agenda de la companyia, que en les pròximes dues setmanes es pujarà a l'escenari en huit ocasions amb cinc obres tan dispars com són la pròpia Vidas enterradas, Heredarás la lluvia, Por los pelos, Descarados i l'adaptació al valencià de La teua mà amb la meua.
Vidas enterradas reconstrueix les històries de l'enterrador de Paterna, Leoncio Badía; del jornaler andalús Manuel d'Espanya, del sindicalista Primitiu Froilán, dels mestres afusellats a Sòria i de les repressions en la localitat de Pomer, a la província de Saragossa. El muntatge respecta l'ambient d'intimitat en què es contaven aquests relats a mitja veu amb un itinerari que trasllada a xicotets grups de testimoniatge en testimoniatge, però en aquesta ocasió l'escenari aporta un major simbolisme en representar-se en llocs on van transcórrer aquests mateixos o semblants fets com són els voltants del camp de concentració d'Albatera o els cementeris de Castelló i Paterna. De fet, per primera vegada, la història de Leoncio Badía es contarà des d'on va tindre lloc.
Pilar San José, María José Moreno i Rosa Lasierra juntament amb els actors Mariano Anós, Edu Borja, Carles Montoliu, Paco Gisbert, Mateo Rubinstein i Luis Miguel García donen vida als protagonistes de cada història a partir dels textos de Juan José Millás, Juan Mayorga, Pepe Viyuela, Mafalda Bellido, Alfonso Plou i Laila Ripoll, que al seu torn es van inspirar en els testimoniatges reals recopilats en el serial d'investigació radiofònic Vidas enterradas.
L'accés a les representacions és lliure prèvia reserva de plaça en l'email calidaddemocratica@gva.es i fins a completar aforament.
Teatre transmèdia, comèdia i romanticisme concentrats en dues setmanes
L’Om Imprebís es prepara per a posar en escena una part significativa del seu variat repertori en les pròximes dues setmanes. Gràcies a la versatilitat i bagatge de la companyia, que compta amb una plantilla estable de més de 20 treballadors, podrà fer front en aquest temps a la representació de cinc espectacles diferents en huit localitats. Demà divendres estarà amb l'obra transmèdia Heredarás la lluvia en l’Auditori de Torrent, després li seguiran les tres funcions de Vidas enterradas a Alacant, Paterna i Castelló. L'1 d'abril viatjarà fins a Alcázar de San Juan, a Albacete, amb la comèdia interactiva Por los pelos per a l'endemà presentar Descarados a l'Eliana. El 8 d'abril estrenarà la versió en valencià de La teua mà amb la meua, l'adaptació teatral de les cartes entre Anton Chéjov i Olga Knipper, en el Teatre Arniches d'Alacant. Finalment, el 9 d'abril tornarà a interpretar Vidas enterradas a Sueca.
L’Om Imprebís
En els seus quasi 40 anys de trajectòria, l’Om Imprebís ha consolidat una marca de producció pròpia que inclou un ampli i variat repertori, que va des dels grans clàssics a les obres de referència de la dramatúrgia universal i els autors contemporanis. Amb 23 muntatges propis i més de 6.000 funcions a la seua esquena, ha actuat en els principals teatres i festivals de la geografia espanyola, a més d'en altres cites i sales de 21 països. Amb Imprebís va ser pionera a introduir en 1994 la improvisació Espanya. Tant companyia com el seu director, Santiago Sánchez, han sigut guardonats amb premis com l’Ercilla de Bilbao (2000), Avetid d’Or (2008), els premis del públic del Festival de Teatro Centro Americano de El Salvador (2006) i de la Asociación de Espectadores de Palma de Mallorca (2001), o els guardons atorgats per les Arts Escèniques de València (1999) i el Teatro Rojas de Toledo (2008), entre altres.