ALICANTE PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Finalitza el II Curs de pedra seca de la MACMA i la Xarxa Jove Marina Alta

ELPERIODIC.COM - 12/05/2021

L’any 2019 s’encetà una línia transversal i estratègica amb un fil conductor, el paisatge cultural de pedra seca, ja que a finals del 2018 la Unesco va declarar la tècnica de construcció de pedra seca ‘Patrimoni Immaterial de la Humanitat’, pareixia el moment oportú per establir un marc de debat per generar un brou de cultiu per bastir una nova forma de futur.

Si calia protegir eixe patrimoni calia dotar-lo d’utilitat i de futur, així en unes primeres jornades de reflexió tècniques que tingueren lloc a Xaló a octubre de 2019, on participaren professionals picapedrers, margenadors i personal tècnic de patrimoni, es reflexionà i debatí al voltant de la necessitat de buscar una fòrmula professional sostenible d’una forma de vida, la tradicional, la pròpia dels pobles de la Marina Alta, amb ramaderia que equilibra i controla la xara i les sendes, agricultura que llaura i manté el territori, professionals que puguen ensenyar l’ofici per rehabilitar el patrimoni de pedra seca i en definitiva parlar de trobar un model econòmic sostenible per a eixe tipus de vida que permet i garantitza el manteniment, protecció i restauració del paisatge cultural.

Eixes sensibilitats i sinèrgies s’iniciaren en l’edició del 2019 de la  Fira Comarcal que la MACMA organitza, des de 2014,  i on tingué lloc una sèrie de comunicacions entorn a la tècnica de construcció de pedra seca. D’aquella llavor aparegué al 2020 el I Curs de construcció de pedra seca a la Marina Alta que ha derivat en una segona edició que ha tingut lloc les passades setmanes a Calp, Orba i Castell de Castells.

El passat 17 d’abril s’inicià aquesta segona edició a la Casa de Cultura de Calp amb la part teòrica del curs, on l’alumnat pogué aprendre sobre les diferents opcions de treball que ofereix aquesta tècnica ancestral. De la mà del professorat especialitzat en l’àrea passaren a la part pràctica, aprenent concretament la tècnica de construcció en murs de doble cara a la zona de les Salines de Calp.

El cap de setmana de l’1 i 2 de maig el curs tingué lloc a Orba, a la zona que envolta la ruta senderista al Castellet d’Orba, ón l'alumnat aprengué la construcció en marges de pedra seca.

La cloenda del curs fou a Castell de Castells, el passat 8 i 9 de maig, concretament a la senda que uneix Castell de Castells amb el Santuari del Pla de Petracos on l'alumnat aprengué com pavimentar una senda centenària amb pedra en sec.

Per a les àrees de cultura i joventut de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta en el taller de construcció de pedra en sec conflueixen molts valors transversals, des de la reivindicació del nostre patrimoni a la dinamització formativa i professional de les generacions joves mitjançant la cultura.

MÉS FOTOS