elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià

La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià

    El passat 8 de juny tingué lloc la XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera, al nucli urbà de Benialí.

    Lamentablement, aquest any, i per sisé any consecutiu, la campanya de la cirera de la Vall de Gallinera (i de la gran part de la Indicació Geogràfica Protegida de la Muntanya d'Alacant, creada el 1991 a Alpatró a la Vall de Gallinera) ha sigut nefasta per diversos condicionants: l'aparició anys enrere d’una nova plaga, com és la Drosophila suzukii, la inadaptació de les varietats actuals i el canvi d'estacionalitat de les hores de fred o uns períodes de sequera anormalment llargs lligats al continu canvi climàtic, sense oblidar-nos dels elevats costos de producció i la no adaptació de la cobertura de l'assegurança de rendiments a aquest territori de minifundis. Aquests fets provoquen un abandonament progressiu de les terres de cultiu d'aquestes valls de la Marina Alta, que a més són indrets del territori amb perill de despoblament.

    Amb aquest nou paradigma l'Ajuntament de la Vall de Gallinera es trobà amb la responsabilitat de fer una festa reivindicativa, per segon any consecutiu, que parlara de la problemàtica actual que està vivint aquest producte agrícola, sent aquesta zona una de les primeres a produir de l'Estat, i que perilla greument el seu futur si les institucions pertinents no focalitzen els seus esforços en preservar aquest patrimoni agrícola valencià.

    Per eixe motiu es va preparar una programació especial que convidarà a debatre sobre la situació del camp agrícola valencià, no sols al voltant de la producció de la cirera sinó una visió global del moment històric que estem vivint a terres valencianes, especialment a l’entorn rural.

    La XXI Festa de la Cirera comptà amb moltes participacions especials, sent les següents:

    La Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera i la Cooperativa de Cireres Muntanya d’Alacant fou l’encarregada de l’excursió interpretativa de la cirera entre Benirrama i Benialí. Entre altres temes es va posar en valor la idiosincràsia de la producció de cirera en els nostres minifundis, les varietats existents (Burlat, Early Lory, Prime Giant, Stark Hardy Giant, Picota Ambrunesa i Sweet Heart), com es realitza la recol·lecció, i quines són les problemàtiques actuals que està sofrint el cultiu.

    A partir de les 10h tingué lloc l’inici de la Fira de la Terra amb productes artesanals, de KM 0 i sense intermediàries, de la mà de la Batucada de la Vall de Gallinera “Beni Batuka”.

    Elacio Arnalte Alegre, Catedràtic jubilat d’Economia, Sociologia i Política Agrària de la UPV s’encarrega de la xerrada "Agricultura i medi rural. Relacions i tendències de transformació".

    A continuació tingué lloc la taula redona: "Cooperatives i desenvolupament rural. Perspectives de futur", amb la participació de: Josep Roselló Oltra, fructicultor ecològic, vicepresident de la Cooperativa La Casella, Ana Limiñana Gras. Tècnica en Cooperatives Agroalimentàries de la CV. Delegació d'Alacant i Ismael Cortell Vercher, President de la Cooperativa de Cireres Muntanya d'Alacant Edifici de l'ajuntament.

    Gràcies a les diferents comissions de festes es dugué a terme el dinar i sopar popular, a més del servei de barra amb preus populars durant tot el dia.

    També comptarem amb el shoowcooking de cirera a càrrec de Jordi Morera, cuiner del programa “La Cuina de Morera” d’À Punt.

    El Concurs Internacional de Llançament de Pinyol de Cirera fou el protagonista de la vesprada amb participació de les persones grans i menudes de casa que ompliren el carrer amb aquesta cita anual.

    Des del Consistori Municipal es destaca la participació del Grup de Danses Mallorquines “Escola de Ball de Galilea”, procedents del municipi de Puigpunyent. Amb motiu de l’agermanament, realitzat l’octubre de 2022, entre la Vall de Gallinera i Puigpunyent. Aquest agermanament pretén obrir un intercanvi cultural continu entre aquests dos municipis vinculats històricament per la repoblació produïda el 1611 després de l’expulsió de la població morisca de terres valencianes, el 1609. Aquesta activitat fou subvencionada per la Fundació Baleària gràcies al seu projecte “Terres de retrobament”.

    En quant activitats musicals participà la Trocamba Matanuska, The Walkintet i Dj Xuquer.

    Cal tindre en compte que la producció agrícola de la Vall de Gallinera està marcada per minifundis i abancalaments de pedra en sec situats en una orografia que dificulta el treball diari de tantes famílies que treballen aquest cultiu des de temps immemorables, en uns municipis marcats per l'increment en els últims anys d'un notori despoblament.

    El patrimoni agrícola és clarament el principal pilar econòmic que sosté aquest municipi, i d'aquest sector depenen altres factors socioeconòmics que afecten l'entorn rural: el turisme sostenible, la densitat de població, el manteniment de serveis mínims... És una evidència que si no es prenen mesures urgents i contundents en l'agricultura, aquesta està condemnada a desaparéixer i amb ella, els pobles de l'entorn rural.

    Des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, governat per Gent per la Vall, es vol agrair a totes les persones que van assistir a la XXI Festa de la Cirera i van omplir de debat agrícola i rural els carrers de Benialí.

    MÉS FOTOS
    La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià - (foto 2)
    La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià - (foto 3)
    La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià - (foto 4)
    La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià - (foto 5)
    La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià - (foto 6)
    La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià - (foto 7)
    La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià - (foto 8)
    La XXI Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera marcada per la reivindicació de la preservació del producte agrícola valencià - (foto 9)
    Pujar