ALICANTE PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Un estudi amb georradar revela les possibles restes arqueològiques de l'antic llavador de l’Abiar en Benitatxell

ELPERIODIC.COM - 30/12/2021

Si els experts arqueòlegs ho confirmen, l'Ajuntament considera realitzar futures prospeccions arqueològiques per a posar en valor aquest important element patrimonial

El llavador de l'Abiar va ser en la primera meitat del segle XX un espai social molt rellevant, especialment per a les dones, que acudien per a fer la bugada

Benitatxell es troba davant una possible troballa arqueològica important. El passat mes de novembre es va dur a terme un estudi amb georradar a l'entorn dels Pous de l'Abiar per a intentar localitzar i documentar l'antic llavador públic. I les conclusions de l'estudi són bastant clares: baix terra hi ha una estructura que podria correspondre a este important patrimoni històric.

Segons detalla l'informe realitzat per l'empresa encarregada de l'estudi, “en els perfils de georradar realitzats s'han detectat una sèrie d'anomalies, les característiques de les quals ens fan pensar que podrien correspondre amb restes arqueològiques corresponents a diverses estructures existents en la zona investigada”.

La profunditat a la qual estes anomalies es detecten està compresa entre els 1,50 i 1,80 m, i les evidències que apareixen en el dibuix 3D traçat pel georradar coincideixen amb les estructures d'una imatge aèria dels anys 70, quan encara no s'havia tapat el llavador.

El llavador de l'Abiar va ser en la primera meitat del segle XX un espai social molt rellevant, especialment per a les dones de l'època, que acudien caminant des del nucli antic per a fer la bugada aprofitant les aigües dels pous. En els anys 70 es va tapar per a construir l'actual carretera i les canalitzacions subterrànies, però fins ara es desconeixia si el llavador va ser destruït o simplement es va asfaltar damunt.

“Este estudi pot suposar una important fita per a la recuperació del patrimoni, la història i la cultura local, i seguirem avant amb tot el que faça falta per a posar en valor l'antic llavador i tota la zona dels Pous de l’Abiar”, ha assenyalat el regidor de Cultura i Patrimoni, Víctor Bisquert, qui apunta que ara el següent pas és que un equip d'arqueòlegs valore els resultats i dictamine si és possible realitzar una futura intervenció. Si així es confirmara, l'Ajuntament considera dotar de pressupost per a realitzar futures prospeccions arqueològiques amb l'objectiu de recuperar i potenciar este important element patrimonial.

MÉS FOTOS