Detingut a Alacant un menor que usava huit perfils en xarxes socials per a amenaçar a les seues víctimes
Va fer xantatge a diverses xiques demanant-los diners a canvi de no publicar imatges seues de contingut sexual
Agents de la Policia Nacional d'Alacant han detingut a un menor, de 16 anys d'edat, que usava fins a huit perfils diferents d'una coneguda xarxa social per a, a través d'enginyeria social, donar credibilitat al fet que darrere d'ells hi havia qui en ells es deia, utilitzant imatges d'una xica a la qual va conéixer en el passat.
El grup de la Policia Nacional especialitzat en aquest mena de fets, el Grup de Delictes Tecnològics, de la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Alacant, va seguir el rastre informàtic fins a donar amb el presumpte autor dels fets a Alcoi, lloc on es va produir la detenció. En el registre del seu domicili es van intervindre un telèfon mòbil, dues tauletes i un ordinador portàtil als quals se'ls va sotmetre a una anàlisi exhaustiva que va revelar que eren des d'on s'efectuava tota l'activitat delictiva.
Una de les víctimes va ser contactada a través d'una coneguda xarxa social per una xica jove, atractiva, amb diverses fotos de perfil, molts seguidors i seguits. Després de diversos dies de conversa en la qual la xica li va enviar fotografies de caràcter sexual va aconseguir guanyar-se la seua confiança de la víctima perquè ell li enviara una fotografia íntima nua. Després d'aquest fet, la víctima va descobrir que en realitat es tractava d'un home i , la suposada xica que en realitat era un home, va començar a amenaçar-li amb destrossar-li la vida publicant a tots els seus contactes l'única foto si no feia el que li demanava.
La víctima, de 18 anys d'edat en el moment es produir-se els fets, era obligada a realitzar actes de contingut sexual, denigrants i vexatoris físics contra la seua persona davant la cambra durant més de sis hores davant el temor del denunciant de veure complides les amenaces abocades. Mentre es produïa l'extorsió, la víctima va rebre un missatge de la vertadera xica de les fotografies enviades. Aquesta creia conéixer a l'autor i va intentar mediar per a evitar l'extorsió, però no va proporcionar les dades de l'autor perquè ella al seu torn era també víctima i estava sent extorquida de la mateixa manera.
No obstant això, aquest fet no era real. Tots dos perfils eren usats per la mateixa persona que li estava extorquint. El presumpte autor es comunicava amb la víctima jugant dos rols, autor de l'extorsió i víctima comprensiva, per a poder manipular a la vertadera víctima i poder continuar amb l'extorsió. La víctima, en descobrir l'engany, va denunciar els fets davant la Policia Nacional.
L'enginyeria social consisteix en la creació de personatges ficticis i del seu entorn per a guanyar-se la confiança d'una víctima a la qual aconsegueixen manipular
Els agents van descobrir que el menor feia ús de huit perfils amb noms i fotos de dones per a aconseguir contingut sexual i denigrant de les seues víctimes després d'enganyar-les. En el curs de la investigació s'han pogut identificar a quatre víctimes per fets de la mateixa índole i no es descarta que puga haver-hi més.
El detingut, de nacionalitat espanyola i 17 anys d'edat en l'actualitat, va ser posat a la disposició de la Fiscalia Provincial de Menors d'Alacant que va decretar una prohibició d'eixida del territori nacional fins a la celebració del judici.
La Policia Nacional imparteix xarrades sobre l'ús responsable de les xarxes socials
La Policia Nacional, a través de les Delegacions de Participació Ciutadana, imparteix xarrades en col·legis, instituts i altres organismes, sobre aquesta mena de fets donant pautes sobre un ús adequat de les noves tecnologies. A part d'informar els joves sobre els possibles riscos d'un ús irresponsable d'internet, també els indiquen les recomanacions a seguir per a evitar ser víctimes de delictes telemàtics durant l'ús de les xarxes socials. Entre els consells donats, animen als pares a aprendre a utilitzar la mateixa tecnologia que usen els seus fills per a entendre els seus riscos. De la mateixa manera ensenyen als menors a crear contrasenyes robustes (mínim huit caràcters entre números, lletres majúscules i minúscules, i símbols), acceptar només sol·licituds d'amistat de contactes coneguts prèvia comprovació de la seua veracitat, mantindre sempre tapada la webcam quan no s'utilitze així com no enviar fotografies íntimes ni informació personal. Aquesta informació i altres consells també es troba en la pàgina web del Ministeri d'Interior.