ALICANTE PROVINCIA | ENTREVISTES

"El confinament va col·locar en una posició encara més vulnerable totes aquelles dones exposades a violència en el seu entorn familiar"

ELPERIODIC.COM - 24/11/2021

Entrevista a Mari Carmen Jover, diputada d'Igualtat i Serveis Socials de la Diputació d'Alacant

La Diputació d'Alacant celebra el 25 i 26 de novembre la XVIII edició del Congrés sobre la violència contra la Dona. A més, la institució, en matèria d'Igualtat i en la lluita contra la violència de gènere, treballa amb diferents programes i projectes durant tot l'any que tenen com a objectiu la seva eradicació.

A elperiodic.com hem entrevistat Mari Carmen Jover, diputada de Serveis Socials, Igualtat i Joventut, perquè ens expliqui una mica més sobre les iniciatives que es desenvolupen des de la seva àrea, així com conèixer en què consistirà la nova edició del Congrés sobre la violència contra la Dona.

Quins actes es desenvoluparan des de la Diputació d'Alacant per commemorar-ne el 25N?

Des de la Diputació d'Alacant reprenem novament el Congrés sobre la Violència contra la Dona que l'any passat va haver de suspendre's per la situació de pandèmia i les mesures restrictives vigents en aquell moment. El reprenem en aquesta ocasió de manera presencial, però amb la possibilitat de retransmissió via streaming per a aquelles persones que no hi puguin assistir.

Aquest any es podrà celebrar de nou el Congrés sobre la Violència contra la Dona, què ens trobarem en aquesta XVIII edició?

En aquest 18è congrés aprofundirem en l'impacte del confinament, d'una banda, en les dones i menors víctimes de violència de gènere i, d'altra banda, en relació amb l'augment de l'ús de les xarxes socials com a mitjà de comunicació i en ús d'internet com a plataforma de distribució de continguts. Aquest augment ha propiciat, per una banda, la proliferació del consum de continguts de tipus sexual, pornogràfic i de violència sexual envers les dones i de l'altra, un increment de l'anomenada ciberviolència de gènere o violència digital de gènere que ha propiciat situacions de veritable abús i assetjament sexual cap a les dones.

Tal com es recull a la presentació del congrés, el confinament va augmentar exponencialment els riscos de dones i menors víctimes de violència de gènere. Quin creu que ha estat l'impacte de la pandèmia i el confinament en la violència de gènere?

La pandèmia mundial generada pel COVID19 ha fet que ens trobem davant d'una situació sense precedents i el seu impacte en relació amb la violència de gènere ha estat evident. Les obligades mesures de confinament imposades per frenar la pandèmia van col·locar en una posició encara més vulnerable totes aquelles dones i menors exposats a violència dins del seu entorn familiar. L'aïllament ha estat un dels factors clau per alimentar la violència de gènere, generant situacions de sotmetiment i control dins dels contextos de convivència. Segons apunten els experts i expertes amb qui vam tenir ocasió l'any passat de participar en un cicle de webinars dedicades a l'impacte de gènere de la COVID 19, el confinament va alimentar la invisibilització i el silenci de quantioses situacions de violència esdevingudes a les llars.

Lògicament, davant d'aquesta circumstància tan excepcional, es van posar en marxa per part de totes les administracions públiques, plans de contingència per estendre la protecció i salvaguarda d'aquestes dones i menors en situació de risc en confinament

Quina és la línia de treball de l'àrea d'Igualtat de la diputació en la lluita contra la violència de gènere?

Des de l'Àrea de Serveis Socials i Igualtat seguim treballant per i per a la consecució de la igualtat de gènere i per suposat per a la prevenció i eradicació de la violència contra les dones. I ho fem a través de dues grans vies: d'una banda, mitjançant el desenvolupament d'iniciatives, programes i projectes dirigits a la ciutadania i desenvolupats en col·laboració amb Ajuntaments, Mancomunitats, Centres Escolars o Entitats sense fi de lucre. I, de l'altra, mitjançant la dotació de subvencions a projectes presentats per Ajuntaments, Mancomunitats i Entitats sense ànim de lucre de la província que treballin en el camp de la igualtat i la violència de gènere.

En aquest sentit, organitzem accions formatives per a professionals, campanyes de conscienciació ciutadana, formem part d'òrgans de col·laboració i coordinació interinstitucional i dediquem una gran part del pressupost al finançament i l'ajut econòmic als projectes desenvolupats per entitats locals de la província, a través de les línies de subvencions anuals. Aquest 2021, per exemple, s'han subvencionat un total de 112 projectes de 112 ajuntaments i 111 projectes d'associacions i entitats sense ànim de lucre de la província.

Com ha estat la feina des de l'àrea durant la pandèmia, en haver de prescindir de serveis presencials?

La veritat és que, sortosament, el treball de l'Àrea durant la pandèmia s'ha pogut desenvolupar amb normalitat perquè el teletreball ha funcionat correctament. Tot i que òbviament vam haver de paralitzar i suspendre algunes de les accions previstes, el cert és que el gruixo de la nostra acció envers les entitats locals de la província s'ha pogut desenvolupar sense problema. Hem mantingut contacte permanent i constant amb els Ajuntaments i les Mancomunitats de la província, així com amb les entitats que treballen en l'àmbit de la igualtat i l'acció social, complint amb el nostre servei de suport i coordinació municipal.

Quin és el paper de les institucions en la lluita contra la violència de gènere?

Sense cap dubte, les institucions tenim un paper fonamental en la lluita contra la violència de gènere, ja que som les que, en definitiva, dissenyem i posem en marxa mesures, plans i actuacions que repercutiran en la qualitat de vida de la ciutadania . En el cas concret de la violència de gènere, som les encarregades de donar compliment al nostre marc normatiu, actuant sempre a favor de la salvaguarda dels drets de les víctimes i cadascuna dins l'àmbit competencial que li és propi.

Què diria a totes aquestes dones que per desgràcia estan patint una situació de violència masclista i al seu entorn per detectar-ho i saber gestionar-ho?

Hem d'insistir en el missatge que no estan soles. Tenim, avui dia, recursos i serveis tècnics destinats a la seua protecció, assessorament i acompanyament i comptem amb equips de professionals multidisciplinaris preparats per atendre cada cas. I a l'entorn de les víctimes els diria que les escoltessin i acompanyessin en tot el procés de sortida de la violència, i que les encoratgessin a denunciar i accedir als recursos i serveis públics que tenen a la seva disposició.