Compromís fa públic un informe econòmic que demostra que el departament de Dénia no és eficient i la reversió és la millor alternativa
El diputat i portaveu de sanitat de Compromís, Carles Esteve, ha fet públic hui un informe econòmic de la Conselleria de Sanitat que demostra amb dades la inviabilitat de mantindre el model Alzira de privatitzacions en el departament de Dénia. “L’informe és molt clar i no necessitem gastar més diners públics en auditories per a saber el que ja sabem: privatitzar la sanitat és car i només beneficia als amics del PP”.
Entre altres dades, l’informe evidencia l’incompliment sistemàtic de la construcció de noves infraestructures: el contracte de la concessió acaba formalment en gener de 2024 i encara no s’han començat les obres del Centre de Salut de Dénia compromès, que l’empresa concessionària Marina Salud hauria d’haver inaugurat ja.
Les xifres de l’informe són clares en quan a la ineficiència del model privatitzat: la prima a pagar per part de la Conselleria s’ha arribat quasi a duplicar i, a pesar de què l’empresa ha rebut 1.605 milions d’euros per 15 anys de concessió, continuen tenint les pitjors ràtios de professionals sanitaris, un metge d’atenció primària per cada 1.552 habitants o un pediatra per cada 1.000 xiquets i xiquetes; quan la resta de departaments tenen 1 metge de capçalera per cada 1.210 pacients i un pediatra cada 722 xiquets i xiquetes de mitjana.
Segons Esteve “Ribera Salut gestiona pensant en el seu propi benefici i no pensant en la millor atenció sanitària de les persones usuàries. A banda de l’estalvi que fan amb menys professionals, tampoc fan les inversions previstes i tenen el 60% de l’equipament obsolet. Quan es faça la reversió, ens trobarem el mateix que en Alzira i Torrevieja: un departament abandonat, sense personal suficient i amb mitjans mínims”.
L’informe també constata que l’empresa deu 61,9 milions a la Conselleria per les liquidacions no resoltes dels últims anys. “Sembla que tot estiga pensat només per a mantindre els sous milionaris de la direcció”, conclou Esteve recordant que el gerent de Ribera Salut, Alberto de Rosa, guanya 33.000 euros al mes com altres 10 directius de la concessionària”.
Este informe, elaborat per funcionaris de la Conselleria de Sanitat a principis d’any, se centra en l'anàlisi de la gestió econòmica del Departament de Salut de Dénia, incidint també sobre qüestions d'eficiència i qualitat de la gestió del model en règim de concessió. I després de valorar les repercussions pressupostàries de la reversió del servei a la gestió directa i el manteniment dels principis d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, conclou que les limitacions i deficiències contractuals “impedeixen la pròrroga d'este servei en el seu règim concessional”.
Així mateix l’informe dedica un apartat a argumentar les limitacions d’este model concessional que impedeixen la pròrroga dels contractes, així com els motius per a la reversió des del punt de vista de l’eficiència y qualitat assistencial.
Des de Compromís s’indica que el procés de reversió també suposaria una seguretat per al personal del departament. En els últims anys, les rotacions i baixes han sigut continuades degut a les males condicions laborals i manca de negociació de l’empresa. Segons Esteve “quan tornen a la gestió pública, tindran les mateixes garanties que el personal d’Alzira o Torrevieja, amb un conveni col·lectiu que s’haurà d’aprovar ràpidament. És una vergonya que alguns dirigents del PP els hagen intentat enganyar dient que podrien ser personal estatutari, quan saben perfectament que la normativa europea no ho permet”.