Comerciants de la Marina Alta: "Molts de nosaltres haurem de tancar"
La pandèmia deixa un escenari ple de dubtes per al sector turístic de la Marina Alta
La calor arriba inexorablement. El sector turístic de la Marina Alta afronta una carrera de vital importància en l'avantsala de l'estiu. El seu objectiu: reactivar el turisme per a salvar una mínima part de la campanya d'estiu. La temporada estival es presenta difícil per al xicotet comerç i l'hostaleria que veuen com els seus locals pot tirar el tancament. Amb la Fase 1, l'activitat econòmica de la Marina Alta ha tornat tímidament a un nou escenari d'incertesa.
«Ha sigut un colp molt fort. No pensàvem que anava a passar això», són les paraules d'Elena Febrer, propietària d'una botiga de roba i complements que assegurava al elperiodic.com que les ajudes del Govern no l'ajuden a afrontar totes les despeses. «Som autònoms i vivim al dia», ha manifestat Febrer. El seu negoci ha obert les portes fa poc i lamentava un possible tancament del local: «Molts de nosaltres haurem de tancar les portes. No sé si ho podrem superar».
L'entrada en la Fase 1 no ha suposat un canvi radical per als comerços, Febrer ha confessat que la gent acudeix molt poc a poc a la seua botiga. «Hem tingut poques vendes durant aquests primers dies de desescalada. La gent no té diners per a gastar, i alguns com el meu marit encara no han cobrat la prestació per desocupació. A més, existeix la por d'infectar-se», explicava a aquest digital. Amb l'inici de l'estiu i l'afluència de gent «les vendes augmenten», no obstant això, Febrer ja dona l'estiu per perdut.
Un altre dels sectors afectats és l'hostaleria que ha vist minvat el seu desig de l'arribada de turistes. I és que, la Costa Blanca rep cada estiu prop de 350.000 turistes, segons les dades d'Agència Valenciana del Turisme. Ara, la «nova normalitat» i les restriccions de mobilitat faran que les xifres disminuïsquen.
«Afrontem una temporada estival complicada. Els turistes tindran por de vindre. Esperem tindre almenys turisme nacional», és el que deia Eduardo Cabrera, treballador del sector hostaler. Cabrera contava que la volta a l'activitat no va ser tasca fàcil: «Hem hagut de condicionar el local amb les mesures sanitàries obligatòries. A més, hem hagut de fer un curs de prevenció de riscos».
Cabrera ha confessat a aquest mitjà que la situació «no és bona» i que ja han prescindit d'algun dels seus companys. «La plantilla és mínima, els que seguim ací tenim sort, molts altres han hagut de seguir en l'atur», declarava el treballador.
Inquietud entre els alcaldes de la zona
El drama que viu el sector turístic a la Marina Alta ha preocupat també els alcaldes. En localitats com Dénia o Calp veuen amb «molta preocupació» la temporada d'estiu. «Quasi no hi ha gent. La limitació de mobilitat ha fet que no puguen vindre ni la gent amb segones residències a omplir les terrasses», declarava a elperiodic.com l'alcaldessa de Calp, Ana Sala.
L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, també ha dit que en la localitat l'hostaleria ha entrat de manera subtil enfront de la incertesa que s'ha generat. «Hi ha pocs hostalers que han tornat ha obrir, molts s'han esperat a la següent fase en la qual ja poden tindre una ocupació de l'interior», afirmava el munícipe a elperiodic.com mentre lamentava a continuació que seria un dels sectors «més afectat» per aquesta crisi.
L'última decisió de la Generalitat Valenciana de no demanar el passe a la segona fase ha sigut una garrotada per a l'economia de la Marina Alta. L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, ha qualificat de «discriminatori i molt perjudicial» per al teixit empresarial de la zona aquesta decisió de la Generalitat.
Tocarà esperar per a obrir l'interior dels locals. Però el retorn a la «nova normalitat» ha passat de ser un calendari a convertir-se en un rellotge d'arena, on no se sap exactament quan caurà l'ultime gra. El turisme és vital per al funcionament de la Costa Blanca. I, sembla ser, que dependrà bàsicament del turisme nacional. Les conseqüències posteriors dependran d'haver pogut salvar la temporada d'estiu.