ALICANTE PROVINCIA | SANITAT I SALUT

Carlos Mazón: “Complim amb el nostre compromís de retornar el CICU a la província d’Alacant”

ELPERIODIC.COM - 25/10/2024

Destaca la seua reobertura com “un assumpte de mereixement, justícia i equitat” i assegura que el tancament dels CICU provincials “mai hauria d’haver-se produït” perquè es va traduir en “falta d’atenció i de capacitat de resposta”

La seu d’Alacant amplia les seues funcions assistencials amb la incorporació de 8 professionals d’infermeria als quals se sumen 12 metges coordinadors i 14 locutors

Incidix en el fet que “per molt difícil que tinguem el finançament autonòmic, la sanitat no es toca”

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que “complim amb el nostre compromís de retornar el CICU a la província d’Alacant” i ha destacat la seua reobertura com “un assumpte de mereixement, justícia i equitat” després de la centralització duta a terme pel Botànic l’any 2022.

Així s’ha pronunciat durant la reobertura del CICU (Centre de Coordinació i Informació d’Urgències) d’Alacant, situat en les reformades instal·lacions de l’Hospital General Doctor Balmis d’Alacant, a la qual ha assistit acompanyat pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez.

El cap del Consell ha assegurat que “no solament es tracta d’un assumpte de vertebració” sinó que “ningú a la Comunitat Valenciana pot tindre pitjor servici sanitari per haver nascut en un lloc o un altre” per la qual cosa la reobertura del CICU porta “coordinació, assistència i proximitat” a la província d’Alacant.

Per a Mazón, el tancament dels CICU provincials “mai hauria d’haver-se produït” perquè es va traduir en “falta d’atenció i de capacitat de resposta que ha pogut costar molts disgustos”.

Així mateix, ha assenyalat que “incorporem un servici del segle XXI, amb la més alta tecnologia” i un increment del 70 % de la plantilla respecte a la que tenia el CICU d’Alacant abans de la centralització del Botànic, en passar de 20 professionals llavors als 34 d’ara.

En concret, comptarà amb 12 metges coordinadors i 14 locutors als quals se sumen, com a novetat, 8 professionals d’infermeria, que s’encarregaran de gestionar consultes sanitàries i de revisar i coordinar determinats tipus d’urgències.

A més, es preveu la possibilitat de dur a terme futures ampliacions si fora necessari perquè “no escatimarem en este servici” ha indicat. En este sentit, Mazón ha asseverat que, amb la descentralització, “passem de l’època de la retallada sanitària en la província d’Alacant a l’augment de les prestacions en urgències i en emergències sanitàries per a la província”.

També ha incidit en el fet que “per molt difícil que tinguem el finançament autonòmic, per molts inconvenients que ens pose el Govern d’Espanya amb el que ens mereixem, la sanitat no es toca”.

Així mateix, el president ha assenyalat que, amb la reobertura del CICU, este servici torna a estar més pròxim a la ciutadania “la qual cosa ajuda al temps de resposta i a salvar vides”.

A més, amb l’existència de 3 centrals de coordinació es garantix la continuïtat de la gestió de les emergències, fins i tot davant d’un eventual imprevist tècnic en algun dels CICU, ja que des de les altres dos centrals es podria assumir la gestió d’incidents mentres es restablix la situació. Una circumstància que amb un CICU centralitzat no es podria resoldre.

La reobertura dels CICU provincials suposa una inversió de més de 2 milions d’euros per a la creació de noves places i les obres d’adequació i dotació de material.

Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències

El Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències és el responsable de la gestió i coordinació permanent, les 24 hores del dia, dels recursos assistencials d’urgències i emergències de la Comunitat Valenciana.

Quan el CICU rep un avís mitjançant el qual se sol·licita assistència sanitària, s’assigna el recurs assistencial més adequat a eixa demanda en funció de la prioritat del problema o la patologia manifestada i els recursos disponibles en el moment que es produïx la urgència.

El personal mèdic coordina i gestiona de manera eficient la resposta sanitària. A més, és el responsable de la presa de decisions i de controlar l’activitat global i el funcionament dels recursos assistencials d’emergències, així com respondre a les consultes mèdiques telefòniques quan l’avís ho requerisca.

Els professionals d’infermeria s’encarreguen de gestionar el transport secundari i respondre a consultes sanitàries telefòniques, així com revisar i coordinar determinats tipus d’urgències sanitàries.

Els locutors s’encarreguen d’assignar, mobilitzar i realitzar el seguiment dels recursos assistencials i els documentalistes revisen la formalització de la informació registrada en les diferents fases de la gestió de la demanda sanitària i la codifiquen.