ALICANTE PROVINCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Aposta ferma en Benitatxell per recuperar per a les persones el centre històric i l'església, Bé de Rellevància Local

ELPERIODIC.COM - 15/02/2023

El govern busca posar en valor i potenciar aquests espais perquè la ciutadania faça ús d'ells

S'ha instal·lat nous bancs, jardineres i papereres amb tres fraccions de reciclatge

Amb l'objectiu de millorar l'escena urbana, protegir i posar en valor l'església Santa Maria Madalena i l'entorn del centre històric, l'Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell ha dut a terme una xicoteta actuació sense obres per a embellir i reorganitzar el trànsit d'aquesta zona i els seus vials limítrofs (plaça de l'Església, mirador del Portalet i els carrers Església i Raconet). D'esta manera, l'equip de govern aposta amb fermesa per recuperar per a les persones l'entorn d'una de les seues joies arquitectòniques declarada Bé de Rellevància Local.

L'actuació ha consistit en la instal·lació de nou mobiliari urbà (bancs i papereres amb tres fraccions de reciclatge) i zona de jardineres. A més, s'ha posat en funcionament un nou sistema d'accés amb pilones automatitzades d'ús exclusiu per a les persones residents en estos carrers, així com serveis d'emergència i tècnics.

Per a això, prèviament s'han repartit, de manera gratuïta, dos comandaments per a cadascun dels habitatges. A més, també s'han distribuït dispositius a serveis que puguen necessitar l'accés, com és la Policia Local, el metge o els serveis municipals. En el cas dels serveis d'emergència, com ambulàncies, Bombers o Guàrdia Civil, la Policia s'encarregarà d'administrar i assegurar el seu accés quan siga necessari.

Fins ara, malgrat ser un carrer per als vianants estret amb l'estacionament limitat, els vehicles l’utilitzaven per a aparcar, obstruint a vegades l'entrada a habitatges o el correcte accés de vehicles d'emergència. “Vam rebre diverses queixes de veïns que en més d'una ocasió no han pogut eixir de la seua casa o descarregar mobles perquè tenien una furgoneta pegada a la porta. Per no parlar de què hauria pogut passar si es produeix un incendi, ha d'accedir el camió de bombers i un vehicle mal estacionat li ho impedeix”, ha destacat la regidora de Seguretat Ciutadana i Serveis, María José Ivars.

Però a part d'est evident motiu de seguretat, l'executiu local ha pres esta decisió per una qüestió de protecció i posada en valor de l'entorn. L'alcalde, Miguel Ángel García, ha incidit en què “les imatges que véiem fins ara amb cotxes aparcats al carrer o la plaça al mateix temps que hi havia una boda, bateig, concert o qualsevol acte cultural celebrat a l'església i els seus voltants, no podien continuar perpetuant-se. Esta estampa ja no té hui cabuda”. I molt menys, ha insistit, tenint dos pàrquings a 30 metres de distància i un total de 150 places d'aparcament a menys d'un radi de 200 metres.

“Com moltes de les actuacions que hem iniciat, estem convençuts que aquest és el camí per a aconseguir un poble atractiu, amable i amb un major benestar per a les persones. I qui sap si amb estes xicotetes accions estem atraient a gent a viure al casc antic o incentivant la creació de nous negocis que ajuden a dinamitzar esta zona cada vegada més despoblada”, ha afegit García.

Per part seua, el regidor de Planificació Urbana i Mobilitat, Jorge Pascual, ha assenyalat com a exemple el carrer Llebeig, en el qual s'ha aconseguit dotar d'un entorn còmode, d'utilitat i lliure de cotxes perquè la ciutadania puga fer ús d'ell. “Tenim comprovat que els espais cuidats i confortables, on la gent es sent còmoda, conviden a asseure's, a xarrar i a fer ús d'ells. I això és el que volem aconseguir a poc a poc amb la resta del municipi”, ha conclòs.

MÉS FOTOS