elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els apicultors valencians se senten “abandonats” i es plantegen migrar a altres comunitats

Els apicultors valencians se senten “abandonats” i es plantegen migrar a altres comunitats
  • ASAJA manifesta que l'apicultura professional i les abelles de la Comunitat Valenciana estan desapareixent

MÉS FOTOS
Els apicultors valencians se senten “abandonats” i es plantegen migrar a altres comunitats - (foto 2)
Els apicultors valencians se senten “abandonats” i es plantegen migrar a altres comunitats - (foto 3)

ASAJA Alacant manifesta que l'apicultura professional i les abelles de la Comunitat Valenciana estan desapareixent, i lamenta la inacció de la Conselleria d'Agricultura davant la dramàtica situació que el sector travessa.

La sectorial apícola de ASAJA Alacant ha informat en nombroses ocasions a aquest organisme sobre la problemàtica que li amenaça de mort: el terrible impacte de l'abellerol sobre els colmenares en territori valencià i la necessitat de treballar juntament amb el departament de fauna silvestre en un programa de control d'aquest depredador en zones apícoles, la situació de l'acord de la pinyolà, i la greu crisi sanitària que travessa el sector. Així mateix, ha sol·licitat la concessió urgent d'ajudes directes a través de fons específics del PDR per a danys per adversitats climàtiques, que han afectat terriblement la producció de mel o pol·len de les explotacions apícoles i a la pròpia subsistència de les colònies d'abelles, així com una convocatòria extraordinària de les ajudes específiques de comercialització de mel perquè els apicultors pogueren alimentar i contribuir a mantindre vius ruscos. Malgrat tot, ASAJA lamenta que durant els últims anys no s'haja dut a terme cap iniciativa útil per a garantir la supervivència del sector.

Així mateix, l'associació reclama que l'embull legislatiu i l'excés de burocràcia comporta un retard administratiu que dificulta l'activitat normal del sector apícola de la Comunitat Valenciana, que a les dificultats esmentades se li sumisquen les conseqüències derivades de tres anys continuats de sequera i l'augment de costos per la guerra d'Ucraïna.

“Hem volgut traslladar a la Conselleria que el sector es va a pic, que els productors de mel ja no aguanten més, i que aqueixa apicultura avantguardista de la qual ens hem enorgullit anys arrere es reduirà a unes quantes explotacions de xicotetes dimensions, ja que els professionals del sector no tenen un altre remei que reduir les seues explotacions i sobreviure en uns altres”, ha manifestat el president de la Sectorial Apícola de ASAJA Alacant, Guillermo Rosell.

Actualment, les úniques explotacions que augmenten són les que existeixen en altres comunitats autònomes “que sí que valoren als seus apicultors i els concedeixen ajudes directes del PDR per al seu manteniment, ja que són conscients de la importància de mantindre viva la cabanya apícola per a ajudar a preservar l'ecosistema de les seues regions”, ha afegit. Aquest fet està impulsant a nombrosos apicultors de la nostra Comunitat a plantejar-se migrar a unes altres on dur a terme la seua activitat resulte més rendible.

Des del 2020, els professionals i tècnics de ASAJA Alacant han realitzat nombrosos estudis sanitaris informant de la la feble situació del sector i la baixada de cens; documents sol·licitats pels Veterinaris Oficials de les OCAPAS quan el minvament en el cens és superior al 30 o 40%. No obstant això, l'associació lamenta que aquests informes “no hagen servit més que per a emplenar un expedient”.

En aquest sentit, ASAJA Alacant adverteix que, si la cosa segueix igual, en no massa temps passarem de ser la Comunitat Autònoma amb major productivitat i cens apícola, a reduir-se a una activitat secundària que no aporta rendibilitat. Segons dades comunicades oficialment a la Conselleria d'Agricultura per les ADS respecte al trienni 2019-2021, la província de València ha sigut la més afectada, amb un descens en el nombre d'explotacions d'almenys un 15% i d'un minvament de 20% del nombre de ruscos.

El sector apícola té constància que des de l'Administració autonòmica només parteixen iniciatives que constrenyen i burocratitzen cada vegada més el seu treball: inspeccions, falta de flexibilitat i un alentiment desmesurat en la presa de decisions. “No recordem cap iniciativa en dècades que afavorisca al sector, cada xicoteta millora l'hem #haver# de barallar a base de queixes, concentracions o manifestacions, i fins i tot tenim la sensació que aquestes administracions no han anat a defensar al seu sector mielero a cap fòrum acreditat”, asseguren des de la sectorial de ASAJA.

Pujar