ALICANTE PROVINCIA | AGRICULTURA

Agricultors i regants valencians es manifesten a Madrid per la defensa del transvasament Tajo-Segura

MATILDE CAVA - 24/05/2021

Sota el lema 'Si ens lleven l'aigua, ens lleven el pa', les entitats de regants han encapçalat la protesta

La protesta ha sigut convocada per el ‘Circule per l'Aigua’ i ha congregat a un gran nombre de regants, agricultors i alcaldes alacantins enfront de les portes del Ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic. Sota el lema 'Si ens lleven l'aigua, ens lleven el pa', les entitats de regants han encapçalat la protesta.

Totes aquestes protestes són degudes a la convocatòria d'una votació en el Ple del Consell Nacional de l'Aigua (CNA) sobre la modificació de les regles d'explotació de l'aqüeducte Tajo-Segura per a rebaixar la transferència en el nivell 2 de 38hm3 a 27hm3 i l'augment de cabals ecològics.

La Unió de Llauradors aposta per un gran acord sobre el transvasament Tajo-Segura per tècnics i no per polítics i la manifestació celebrada a Madrid és un nou pas per a evitar la retallada sense consens amb aquest col·lectiu. La Unió advoca per un gran acord sobre aquest transvasament allunyat de les guerres polítiques i partidistes i dirigit per tècnics imparcials, perquè al final el canvi de les regles actuals d'explotació del transvasament del Tajo al Segura l'ha orquestrat un Consell Nacional de l'Aigua totalment polític, esbiaixat i a les ordres del Ministeri de Transició Ecològica.

La Unió considera que en un assumpte de tanta importància, ja que està en joc el futur de 30.000 famílies que d'una manera o una altra viuen de l'aigua del transvasament per a regar els seus camps a les comarques d'Alacant, s'hauria de tenir en compte el criteri de totes les parts implicades, tant institucions com usuaris, i caldria arribar a un solució de consens i d'equilibri entre la garantia per al manteniment del nivell dels embassaments de capçalera del Tajo com dels interessos dels regants de la conca del Segura.

L'organització veu irrenunciable mantenir l'actual reglament que estableix en 38 hm³ la quantitat d'aigua mensual a transvasar i reclama a la Generalitat fermesa fins al final en el rebuig davant aquestes decisions adoptades sense el necessari consens.

Tots aquests canvis i indefinicions governamentals en relació amb l'aigua creen molta incertesa entre els agricultors. “No sabem al final el que plantar, no animen a la gent jove que es vol incorporar al sector i posen en perill bona part de l'horta que subministra a Europa”, declara Carles Peris, secretari general de La Unió.

La vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, ha participat aquest matí en aquesta protesta. A la concentració també s'han sumat els diputats de l'equip de govern de la Diputació d'Alacant Miguel Ángel Sánchez, María Gómez i Juan de Dios Navarro. “Avui és un dia molt important per a la província d'Alacant perquè ens juguem molt”, ha declarat Serna en la manifestació.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, han participat, en representació del Consell, en la concentració. "Diem que no a retallar ni una gota d'aigua ben aprofitada. Nosaltres fem un ús racional, modernitzat per a oferir grans productes per part d'un sector essencial que ha estat a l'altura de les circumstàncies fins i tot en un moments tan durs com els de pandèmia", ha manifestat la Mollà. Per part seua, Roller Llanes ha reivindicat que el transvasament "representa el futur agroalimentari, econòmic i mediambiental de tot el sud de la Comunitat Valenciana" i ha reiterat l'ús responsable de l'aigua en un territori i un sector on "cada gota compta".

La Generalitat Valenciana ha sumat la seua veu a la dels territoris del sud d'Alacant per a exigir el manteniment del transvasament Tajo-Segura en les condicions actuals.

Molts alcaldes alacantins han assistit a la manifestació per a donar suport i protestar pels drets del camp d'alicante com el d'Oriola i Elx.

La protesta d'avui a Madrid, com les realitzades el passat 15 de maig en diversos punts de la província d'Alacant, són un pas més en la lluita per mantenir el transvasament i evitar unes retallades d'aigua que amenacen l'agricultura alacantina.