ALICANTE PROVINCIA | AGRICULTURA

Els agricultors alacantins demanen als supermercats que no utilitzen a la llima per a les seues ofertes-ganxo

ELPERIODIC.COM - 15/11/2023

La sectorial de cítrics d'ASAJA Alacant ha detectat esta última quinzena un canvi en la campanya de la llima que està perjudicant els agricultors alacantins, els qui no estan podent donar eixida als seus fruits malgrat la qualitat i bon estat que presenten en l'actual campanya, si bé és cert que el calibre està sent menor. Segons l'associació, esta conjuntura respon a l'especulació que es genera per part dels dos agents que tenen poder en la negociació: exportació i gran distribució.

Segons compten els propis citricultors, porten dues setmanes sense tot just poder vendre les seues llimes, perquè no hi ha tanta producció com en un principi es va anunciar i a més, els preus que els imposen a penes cobreixen els costos de producció, que ara mateix se situen en 0,32-0,35 euros/quilo.

Per això, ASAJA Alacant demana als supermercats que no realitzen ofereixes reclam ni baixen el preu de la llima ja que a l'agricultor no se li està pagant més preu per este producte, i perquè incentiven al fet que s'originen pràctiques deslleials com la venda en camp per davall del cost de producció, fet que està actualment prohibit per la Llei de la Millora de la Cadena Alimentària.

Respecte a l'aforament, fa un mes, l'associació va rebaixar les expectatives inicials anunciades pel Ministeri d'Agricultura, perquè la recol·lecció de la llima xicoteta de tot just 55 mil·límetres (quan el normal és que abast els 65 mil·límetres per a la seua comercialització) es traduirà en una reducció del nombre de tones. A més, els danys meteorològics han sigut molt significatius. “Segons dades d'Agroseguro, el 31,7% de la producció que en l'associació tenim assegurada ha donat part de mal per la pedra que va caure a la Vega Baixa”, puntualitza el president d'ASAJA Alacant, José Vicente Andreu. A això cal sumar-li que l'extrema calor d'este estiu ha produït un efecte de “engomat” que ha fet caure a moltes llimes de l'arbre. De fet, s'estima que enguany hi haurà menys de 900.000 tones de llima comercial per a consum en fresc.

Advertiment sobre l'abús de “renegociar” els contractes

Davant este panorama, ASAJA Alacant recomana als agricultors que no accepten renegociar contractes de cítrics amb preus a la baixa, perquè no hi ha raons objectives per a avalar este fet. En este sentit, lamenta també el deficient funcionament del sistema d'informació de preus de cítrics de la Conselleria i de la Llotja de cítrics, perquè publiciten preus més baixos que els del mercat real.

A més, recorda als productors que reflectisquen en les seues factures un percentatge de rebutjos, perquè quan no està especificat, moltes signen es porten gratis fins al 60% de la collita al·legant que van destinats a la indústria cítrica quan en realitat la venen com a producte de segona en fresc en el mercat internacional. Este abús, com el qualifica ASAJA-Alacant, incompleix la normativa del Reglament de la UE 543/2011, i deixa a l'agricultor en una situació d'absoluta vulnerabilitat quant a capacitat de negociació i valor econòmic.