La participació ciutadana a Paiporta ens acosta a la realitat del nostre ecosistema mediambiental
ELPERIODIC.COM - 15/11/2019La presentació del llibre “Les plantes del nostre entorn” fa públiques les conclusions del treball d’investigació guanyador de la primera edició del Premi d’Estudis Locals de Paiporta
La Biblioteca María Moliner Ruíz acollia en la vesprada de dijous la presentació del llibre “Les plantes del nostre entorn”, resultat del treball d’investigació de Simón Fos Martín i Mª Àngels Codoñer, guanyadors del primer Premi d’Estudis Locals de Paiporta.
Els autors del llibre estaven acompanyats per l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, i la regidora de Participació, Esther Torrijos, que va recordar en la seua intervenció la importància del foment de la participació ciutadana per a impulsar iniciatives polítiques més pròximes a la realitat i necessitats socials. “La participació ciutadana és un símptoma de salut democràtica, crea consciència pública i social i sobretot construeix societats més avançades”, ha afirmat la regidora.
Amb “Les plantes del nostre entorn” Fos i Codonyer es converteixen en els precursors en l’estudi de diferents aspectes històrics, econòmics, geogràfics, antropològics, sociològics, artístics o literaris de la realitat de Paiporta. “Tenim la sort de comptar amb un context local molt ric i ample. Habitualment fiquem la lupa en allò que està més allunyat i fora del nostre abast, oblidant el que ens és més pròxim i propi, el nostre entorn. Aquest premi es marca com a objectiu precisament fer atenció a les coses que ens són més quotidianes i pròpies, visibilitzar-les i donar-les el valor i reconeixement que mereixen”, ha afegit Torrijos.
Per la seua banda, l'alcaldessa, Isabel Martín, ha afirmat que amb la primera edició del Premi d'Estudis Locals "s'han complit els objectius de promoure la nostra cultura, la nostra història i la nostra llengua; estimular la realització d’estudis sobre la realitat del nostre poble en diferents àmbits i omplir el buit que tenia Paiporta en aquest aspecte". Per a Martín, Paiporta compta "amb un gran potencial de persones que investiguen en diferents camps, i els havíem de donar suport amb un premi així".
El llibre servirà no només per a plasmar l’estudi i el treball d’investigació dels autors, sinó que també aprofitarà perquè aficionats a la botànica, el món de l’excursionisme, professorat o simplement gent amb curiositat, puga acostar-se al patrimoni botànic de Paiporta. Entre algunes de les seues conclusions, la minuciosa i detallada descripció de la flora silvestre de Paiporta els porta a afirmar que aquesta és rica i diversificada, encara que no massa original ni heterogènia. No obstant això, l’11% de la flora valenciana es troba representada en el seu terme.
El Medi Ambient adquireix cada volta més importància en la nostra societat. Codonyer i Fos ens ho recorden amb el seu treball. És el cas de l’Horta, amb un ecosistema agrícola i mediambiental que forma part del nostre paisatge quotidià i diari. No obstant això, convivim amb ella en nuclis urbans densament poblats i això ens ha costat patir algunes pèrdues. Per això conclouen recordant-nos que és el patrimoni més valuós que tenim i com a tal l’hem de cuidar, ja que ha de garantir la nostra qualitat de vida.
“Definitivament aquest llibre ens mostra la necessitat de prendre consciència ecològica i canviar els nostres hàbits de vida i consum per preservar la biodiversitat del nostre entorn. Compartir les inquietuds i coneixements de paiportins i paiportines com els guanyadors de la primera edició d’aquest premi és una bona prova de com la participació ciutadana ens fa millorar com a societat”, ha conclòs la regidora de Participació.