PAIPORTA | POLÍTICA

Paiporta es posiciona, a petició de Compromís, contra la regressió democràtica de les últimes lleis aprovades per PP i VOX

ELPERIODIC.COM - 06/05/2024

Els textos ataquen el valencià a les escoles, la independència d’À Punt, a més d’humiliar les víctimes del franquisme i donar impunitat als polítics corruptes

El ple de Paiporta ha aprovat una moció de Compromís per a posicionar-se contra la regressió democràtica que suposa l’aprovació de cinc lleis en el parlament valencià, per la via d’urgència, per part del bipartit PP-VOX que governa la Generalitat. La proposta ha comptat amb els vots a favor de Compromís i PSPV-PSOE, i en contra de les formacions de dreta i ultra-dreta.

Les cinc lleis, en paraules del portaveu de Compromís per Paiporta, Pep Val, tenen l’objectiu de “fer desaparèixer el valencià de les escoles, afavorir l’educació privada enfront de la pública, humiliar a les víctimes del franquisme, manipular i controlar els continguts de la televisió pública valenciana, donar major impunitat als polítics corruptes i fer opaques les activitats dels dirigents polítics per que seguisquen fent negoci amb les seues empreses”. Per a Val, és necessari “aturar el que suposa una regressió democràtica sense precedents”.

La moció exposa com, al 2015, “la ciutadania valenciana, farta de la manipulació informativa de Canal 9, les retallades en educació, la regressió lingüística en l’ús i foment del valencià i la corrupció sistèmica a les administracions valencianes, va propiciar un canvi polític”. Sense dubte, continua el text, “la major xacra que va tacar la imatge del País Valencià va ser la corrupció. Casos com Taula, Assut, Gürtel, Brugal, Carlos Fabra, Cooperació, Emarsa, Erial, Imelsa, dels trages, Fórmula 1… van situar València en l’eix vertebrador d’una administració paral·lela organitzada per delinquir i desviar diners públics”.

Fruit d’este clam popular, el govern del Botànic va aprovar normes destinades a recuperar la dignitat perduda i el crèdit reputacional del País Valencià. Lleis com la de Plurilingüisme, enfocades a recuperar el valencià a les aules, la de Memòria Democràtica, per a retornar la digniitat a les persones assassinades pel Franquisme, la de creació d’À Punt, per a garantir uns mitjans de comunicació públics, independents i de qualitat, o la de Transparència, per a garantir que la corrupció no tornaria a ser la marca de la Generalitat.

El PP i Vox, per la via d’urgència i “per a tapar l’inici del judici a Eduardo Zaplana, president de la Generalitat del Partit Popular i pare polític de Carlos Mazón”, ha portat endavant una sèrie de lleis que suposen una cessió a la ultra dreta franquista i antivalenciana i porten als valencians i les valencianes deu anys enrere.

Reaccionaris i autoritaris

Davant un “comportament reaccionari i autoritari” del govern de la Generalitat, Paiporta reclama que “es continue desenvolupament la Llei de Plurilingüisme, que es garantisca l’ensenyament en valencià mitjançant l’augment progressiu dels continguts en llengua pròpia”, que la Generalitat “mantinga la Llei de creació d’À Punt amb el seu redactat actual i garantisca la necessitat de majories reforçades per al control de l’ens de comunicació pública”.

A continuar, també, “en el desenvolupament de l’actual Llei de Memòria Democràtica, a la dignificació de les víctimes, la recuperació de cossos per que els seus familiars puguen donar digna sepultura”, a més de “perseguir els actes d’exaltació, promoció i apologia del franquisme i el feixisme”.

Per últim, el text aprovat per la majoria del ple insta la Generalitat Valenciana a “seguir desenvolupant l’actual Llei de Transparència i Bon Govern de la Generalitat Valenciana, per a l’accés a la informació pública de la ciutadania i per a la garantia de pràctiques ètiques i transparents dels càrrecs públics”, i a “sequir desenvolupant l’actual Llei de l’Agencia de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, a garantir la seua independència i mantenir la necessitat de majories reforçades per tal de nomenar els seus membres i continuar en la persecució de les pràctiques corruptes a les administracions públiques valencianes”