PAIPORTA | CULTURA I ESPECTACLES

Paiporta ‘dignifica, coneix i construix’ part de la seua memòria històrica

ELPERIODIC.COM - 29/03/2018

Teatre, música, cinema, entrevistes o poesia, són alguns dels plats forts en les II Jornades de Memòria Històrica que se celebren fins al pròxim 20 d'abril

"Per a passar pàgina cal llegir-la primer". Marcos Ana, poeta espanyol, comunista i el pres que va passar més temps en una presó franquista destacava així la importància de trencar el silenci per a poder tancar una etapa del passat. Una frase que tornava a recuperar-se aquests dies en la inauguració de les Jornades de la Memòria Històrica de Paiporta, unes trobades que pretenen rescatar de l'oblit una part molt important en la història d'Espanya: la Guerra Civil, la postguerra i el Franquisme.

Els actes es desenvoluparan durant tot el mes d'abril -encara que la inauguració va ser el passat 28 de març- en el Museu de la Rajoleria i l'Auditori Municipal. És la segona edició d'unes jornades que, a través del teatre, la poesia, el cinema, la música, la literatura o els testimoniatges orals de persones que van viure aquestes etapes, pretenen 'dignificar, conèixer i construir' una memòria.

Així resa el lema d'aquestes jornades i així ho explica Alberto Torralba, regidor de Cultura, àrea que ha organitzat aquesta iniciativa: "Volem dignificar a les persones que van patir la repressió i els crims en aquella època, conèixer aquesta història i construir un futur amb harmonia i un país sense rancors per a viure en pau".

Precisament per aquest motiu, l'Ajuntament de Paiporta, va crear l'any passat un grup de treball per la memòria històrica en el qual participen regidors i veïns de la localitat per a organitzar aquestes jornades i visibilitzar una realitat que van viure moltes persones. Solament a Paiporta, 50 veïns van anar a judicis militars -malgrat no pertànyer a ixe col·lectiu- i vuit d'ells van ser afusellats.

"Creiem que els devem aquesta part de la història a la ciutadania. Les institucions arribem tard però és important trencar el silenci", explica l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín. "Recuperar la memòria històrica és un dels projectes més bonics i sensibles en els quals he treballat i anem a seguir organitzant aquestes jornades en el futur", conclou l'alcaldessa.

Projectes com les entrevistes que ha elaborat el consistori a persones majors que van viure en primera persona la guerra i la dictadura i que han relatat la seua experiència davant les càmeres. Aquestes entrevistes es penjaran pròximament en la Xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica, una plataforma de la qual formen part 70 municipis de la Comunitat Valenciana, entre ells el de Paiporta.

Programa d'actes

En el marc de les II Jornades de la Memòria Històrica de Paiporta, al llarg dels pròxims dies, teatre, poesia, testimoniatges orals, cinema, literatura i música protagonitzaran la vida cultural de la localitat. Les activitats, programades per la regidoria de Cultura, han sigut fruit dels primers passos del grup de treball per la memòria històrica.

La inauguració d'aquestes jornades va tenir lloc aquesta setmana amb la presentació del llibre 'De la rereguarda a les presons. República, Guerra Civil i Franquisme a Paiporta'. Editat pel Consistori i obra de dos historiadors experts en memòria històrica i democràtica, Vicent Gavarda i Helena Villasante, a més de la historiadora Marta Morcillo, la publicació trau a la llum molts dades fins ara desconegudes i relata els fets ocorreguts en la localitat durant aquest període.

Així, després de la presentació de les jornades i del llibre aquest dimecres, el pròxim dia 3 s'inaugurarà l'exposició 'Estètica republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939)', a la disposició del públic fins al 30 del mateix mes. A l'acte assistirà el diputat de Cultura en la Diputació de València, Xavier Rius.

A la setmana següent, el dia 11, es projectarà el documental 'Fills del silenci', amb la participació d'Helena Villasante, una de les investigadores de la Causa General a Paiporta, i que també participa en la pel·lícula. En aquesta ocasió, serà la diputada de Memòria Històrica de la institució provincial, Rosa Pérez, la que participe en l'acte.

El dijous 12 d'abril se celebrarà l'homenatge en les persones entrevistades en el projecte de memòria oral coordinat pel Museu de la Rajoleria, que ha preparat un vídeo amb els seus testimoniatges. En aquesta vesprada tan especial també es produirà l'actuació del cantautor Domingo Chinchilla. El divendres 13 d'abril es projectarà una altra pel·lícula en el Auditori Municipal, en aquest cas, 'Espoir. Sierra de Terol'.

En l'aniversari de la proclamació de la II República, el 14 d'abril, a les 12.00 hores, s'ha organitzat una visita guiada al refugi del Grup Escolar de l'Ajuntament de València, mentre que a les 19.00 hores es representarà 'Shakespeare a Berlín', en l'Auditori Municipal. Les entrades per a l'actuació ja estan a la venda.

El diumenge 15 d'abril, el Cor de la Unió Musical de Paiporta representarà en l'Auditori Municipal 'La memòria al cor', un recital amb cançons relatives a la temàtica de les jornades. Per a tancar les Jornades de la Memòria Històrica a Paiporta, el 20 d'abril es projectarà el documental sobre la transició democràtica a el País Valencià 'Del roig al blau'.

Pots veure el programa complet de les II Jornades de la Memòria Històrica ACÍ.

MÉS FOTOS