elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Paiporta es conjura per a aturar "la pandèmia de la violència masclista"

Paiporta es conjura per a aturar "la pandèmia de la violència masclista"
  • Apel·lació directa a la complicitat dels homes en la lluita per la igualtat en l’acte central de la celebració del 25N, Dia Internacional Contra la Violència Masclista

MÉS FOTOS
Paiporta es conjura per a aturar "la pandèmia de la violència masclista" - (foto 2)
Paiporta es conjura per a aturar "la pandèmia de la violència masclista" - (foto 3)
Paiporta es conjura per a aturar "la pandèmia de la violència masclista" - (foto 4)

L’esplanada de l’Ajuntament de Paiporta ha acollit aquest dimecres l’acte central de les celebracions del 25N, Dia Internacional Contra la Violència Masclista, dins de la programació de la Regidoria d’Igualtat. L’acte ha comptat amb la presència de la ciutadania, joves representants dels centres educatius, la plantilla de l’Ajuntament, així com del Consell de la Dona, el grup de suport ‘Creixem Juntes’, que ha oferit una impactant intervenció, i la corporació municipal i l’equip de govern.

En la seua al·locució, l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín ha recordat que enguany ja són 80 les dones víctimes de feminicidi i que darrere d’aquest drama s’amaga altra realitat: A Espanya, més del 14% de les dones majors de 16 anys ha patit violència física o sexual, i 374.000 han sigut víctimes de violència masclista en l’últim any.

A més, aquesta xacra social «converteix en supervivents a les dones que la superen i a les seues filles i fills». En nombroses ocasions, ha denunciat Martín, «la justícia patriarcal permet que la violència es perpetue de manera esgarrifosa, com en el cas dels règims de visites a pares condemnats per violència masclista».

L’alcaldessa ha posat de relleu els efectes del confinament sobre les dones, aïllades en moltes ocasions junt al seu maltractador, i al càrrec de les cures familiars, i ha finalitzat amb una promesa: «Des de fa temps, les feministes ocupem els carrers i alcem la veu davant la pèrdua de qualsevol companya a mans del seu assassí, i no deixarem de fer-ho, tot i que la ultradreta cavernària vulga silenciar-nos amb calúmnies. Vos convide a denunciar, vos convide a deixar de normalitzar el masclisme. I vos done la meua paraula: jo no callaré».

La regidora d’Igualtat, Esther Coronado, ha remarcat en el seu discurs com «la pandèmia està aprofundint la bretxa de gènere tant en l'ús de recursos públics com en l'accés a l'ocupació, ampliant les dificultats d'equilibri entre la vida personal, professional i familiar i dificultant la independència econòmica de les dones». Per això, ha continuat, «les administracions públiques hem de garantir la continuïtat en la prestació de serveis i posar en marxa solucions que garantisquen una resposta coordinada i integrada».

Coronado ha recordat que «des que naixem fins que morim, les dones patim violències que, en la majoria dels casos passen desapercebudes i, aïllades, es podrien qualificar de micro violències, però en conjunt són el fang amb què es construeixen, justifiquen i perpetuen les grans violències, com els feminicidis».

La responsable d’Igualtat ha conclòs que «la violència masclista és una pandèmia, i no hem de callar, perquè això ens fa còmplices. I vosaltres, hòmens, tampoc heu de callar. No heu d'agredir. No heu de matar. No heu de tolerar que es denigre a les dones, no heu de mirar cap a altre costat quan un amic vos conta com assetja a una dona. Crideu ben fort al nostre costat, crideu que les dones som persones, que maltractar-nos és un delicte».

En el tram final de l’acte, el Consell de la Dona també ha donat lectura al seu manifest, en què s’ha posat l’accent en el biaix de gènere dels efectes de la pandèmia del coronavirus: «Els brots de malaltia afecten homes i dones de manera diferent; les pandèmies empitjoren les desigualtats a les quals ja s'enfronten dones i xiquetes, que poden trobar-se en major risc de patir violència de parella i altres tipus de violència masclista a causa d'un augment de la tensió a la llar i el confinament amb l'agressor».

Per això, han reclamat que «els poders públics han d'assegurar que les línies directes i els serveis dedicats a les víctimes de violència domèstica es consideren serveis essencials, el que implica que es mantinguen oberts i que els organismes de seguretat estiguen conscienciats de la necessitat de respondre a les víctimes, afegint-hi els refugis per a dones supervivents. La prevenció de la violència contra les dones ha de formar part essencial dels plans de resposta nacionals enfront de la COVID-19».

Per últim, s’ha procedit a llegir el veredicte del jurat del premi Carolina Planells de Narrativa Curta Contra la Violència de Gènere. Per a finalitzar, les dones del Grup Creixem Juntes han portat a terme una intervenció a la pròpia esplanada que ha representat el suport que es pot oferir des de la societat a les dones víctimes de violència masclista, i com això els permet retrobar-se i remuntar el vol després de patir l’infern de viure amb un maltractador.

Pujar