L’energia solar estalvia 750.000 euros a l’any a particulars a Paiporta
La multiplicació d’instal·lacions, impulsada per les mesures fiscals municipals, eleva la producció a 4 milions de kwh, el que estalvia emissions de CO2 equivalents a plantar 1.800 arbres
Les mesures fiscals impulsades per la Regidoria d’Hisenda i Administració General per a fomentar la instal·lació d’energia solar fotovoltaica a empreses, domicilis i comerços de Paiporta han aconseguit l’efecte multiplicador que perseguien.
Així, des de 2019, famílies, empreses i negocis paiportins han instal·lat 3.100 kWp de potència en energia solar fotovoltaica, que produeixen 4 milions de kwh d’electricitat. La traducció d’aquestes xifres és que suposen un estalvi econòmic global de 750.000 euros anuals a famílies i empreses i, en emissions de CO2, equivalen a plantar 1.800 arbres a l’any.
A través de bonificacions, l’ajuntament ha contribuït de manera decisiva a aquesta revolució energètica: Actualment el consistori paiportí bonifica un 95 per cent de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), i també permet una bonificació de fins al 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) durant tres anys i amb el límit del cost total de la instal·lació d’energia solar.
“Es tracta -explica el primer tinent d’Alcaldia i regidor d’Hisenda, Pep Val, de contribuir a la rendibilitat de la instal·lació d’energia verda i de quilòmetre zero com una de les alternatives més efectives a l’hora de reduir emissions de CO2 a l'atmosfera, a més d’estalviar diners a les economies domèstiques, de les empreses i dels comerços”.
El ‘boom’ de l’energia solar a Paiporta també es manifesta a través del increment del 861 per cent en el nombre de sol·licituds per a la instal·lació de panells a la localitat des de 2020. De fet, s’ha passat de les 13 instàncies de 2020 a les 112 registrades fins a finals de 2022, el que ha suposat multiplicar-les pràcticament per 10.
A aquestes espectaculars xifres se suma l’inici de la instal·lació de les primeres plaques solars per a la Comunitat Energètica Local (CEL), que se situen al sostre del CEIP Ausiàs March. El consistori continua, a més, amb la conversió a energia solar fotovoltaica de dependències municipals, i ja hi ha projecte per a instal·lar-ne al mercat municipal per a autoconsum i al CEIP Lluis Vives per a una segona instal·lació de cessió d’utilització de l'energia a la CEL amb una potència de 97,2 Kwp i un pressupost de licitació de 155.000 euros.