PAIPORTA | EDUCACIÓ

El CEIP L’Horta de Paiporta avança en el seu projecte 50/50 d’estalvi energètic

ELPERIODIC.COM - 23/02/2022

La comunitat educativa impulsa accions de reducció de consum i es beneficiarà de cada euro que estalvie en un projecte subvencionat pel Pla Reacciona de la Diputació de València

El CEIP L’Horta de Paiporta continua avançant en el projecte 50/50 d’estalvi energètic, iniciativa subvencionada pel Pla Reacciona de la Diputació de València i executada per la Regidoria de Medi Ambient.

El projecte consisteix en la implementació de mesures d’estalvi energètic impulsades per la comunitat educativa en el seu conjunt. Una vegada finalitze el curs escolar, la meitat dels diners estalviats seran retornats al centre de banda de l’Ajuntament, mentres que l’altre 50% es podrà invertir en noves mesures de reducció de la factura energètica, el que produirà més eficiència energètica en el futur.

L’objectiu del projecte és implicar a la comunitat educativa en la reducció del consum energètic com a mesura per a pal·liar els efectes del canvi climàtic, i també com a mesura educativa i de conscienciació i foment de bones pràctiques per a l’alumnat, actituds que després poden traslladar a les seues cases.

Per a la regidora d’Urbanisme i Medi Ambient de Paiporta, Marian Val, «el projecte és una ferramenta perfecta per a fer partícips a les xiquetes i xiquets sobre la importància de reduir el consum d’energia com la via més efectiva per a lluitar contra el canvi climàtic».

Des de l’Ajuntament, afegeix Val, «impulsarem totes les mesures necessàries per a fer més sostenible tota l’activitat municipal i, a més, l’acció té també una vessant educativa tan interessant com necessària».

Fins al moment actual, el CEIP L’Horta, primer centre paiportí en sumar-se al projecte 50/50, ha constituït l’equip energètic, format per dos alumnes de cada aula dels nivells participants (cinquè i sisè), el director i la cap d’estudis, el conserge, el cap de cuina i la responsable de neteja d’ESPAI. Aquest equip compta amb el suport de la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament i es reuneix de manera periòdica per a proposar noves mesures i avaluar les que ja estan en marxa.

A més, tota la comunitat educativa ha rebut formació en factura elèctrica i en el propi projecte 50/50 de banda de la Cooperativa AEIOluz, que col·labora amb l’Ajuntament en la realització del projecte.

Abans de portar a terme les primeres accions, s’ha realitzat una anàlisi del consum energètic del CEIP L’Horta en els quatre anys anteriors quant a nivell de consum i tipus de fonts amb què es nodreix el centre per a funcionar. En total, el consum energètic anual de l’escola ascendeix a 31.544,26 euros, amb una preponderància accentuada per l’electricitat front al gas butà, gas propà, biomassa i aigua.

Entre les mesures que ja s’han implementat hi ha l’ús més racional de la calefacció, amb apagades els caps de setmana, les vesprades i les nits, desendollar tots els aparells durant les vacances, disminuir la pressió d’eixida de l’aigua corrent per a consumir-ne menys i proposar mesures per a la construcció del nou centre, ja que el CEIP L’Horta és un dels projectes del Pla Edificant de renovació d’infraestructures educatives.

En les pròximes setmanes, també es portaran a terme accions de comunicació dins de la pròpia escola per a donar a conéixer el projecte i les mesures impulsades a tot l’alumnat, a través de cartelleria i una falca de ràdio que s’emetrà per la megafonia tres voltes al dia.