ECONOMIA I NEGOCI

Pablo Busó (AIJU): “Aquest any hi haurà més trencament d'estoc a joguets que altres anys”

LAURA HERRERAS - 17/11/2021

Entrevista per conèixer quines novetats en joguets ens porta la campanya nadalenca i si la manca de matèries primeres està afectant la seua producció

L'Institut Tecnològic del producte infantil i d'oci–AIJU acaba de presentar la seua Guia anual AIJU amb un estudi entre 644 famílies amb fills d'entre 0 i 12 anys a nivell nacional que analitza els canvis que s'estan produint en el moment de la compra de joguets després de la pandèmia.

Com que la societat canvia també ho fan els joguets. A més, la pandèmia ha accelerat la introducció d'internet a la manera de comprar. Elperiodic.com ha entrevistat Pablo Busó, coordinador del departament de Recerca Infantil i Pedagogia d'AIJU (Institut Tecnològic de Productes Infantils i Oci) per conèixer més sobre les novetats de les joguines d'aquesta temporada i saber si el desproveïment de matèries primeres està afectant a la producció de joguets.

Com està canviant el tipus de joguets? Hi ha novetats?

La principal tendència que es dóna ara és la sostenibilitat i per altra banda la conscienciació. Tenim secció especial per a joguets que fomenten la sostenibilitat a la infància, joguets que estan adaptades per als nens amb discapacitat, que treballen la conscienciació en rols de gènere i joguets per treballar les idees del futur.

Ens podria posar un exemple de cada mena?

Doncs tenim a l'empresa Miniland que ha fet una nina amb implant coclear. Els xiquets entenen així que hi ha altres xiquets amb problemes auditius i integren com una cosa comuna que no tots som iguals. També tenim exemples de joguets on els nadons són de diferents races o nines amb rols de gènere. Canvia l'estil de canell, d'una princesa que ha de ser salvada passa a ser una nina que salva el món. També tenim a Lego que ha llançat un joguet per programar o mà robòtica de Ciborg.

Canvia la manera de jugar i també la de comprar les joguets, veritat?

Efectivament. Hem vist com augmenta el canal en línia en gran mesura. El 43% dels regals per a xiquets es fa pel canal en línia. Abans del confinament aquesta forma de comprar estava enlairant-se molt fort mentre que la botiga física estava estabilitzada. Amb el confinament, la gent que no havia comprat mai per internet va començar a fer-ho. En acabar el confinament seguim tenint por d'anar a les botigues i centres comercials per la quantitat de gent i això fa que les persones que han perdut la por de comprar en línia, ho segueixen fent. La penetració de les compres per internet és molt alta.

Quines conseqüències té això?

A través d'internet es poden comprar dos tipus de regals que abans no estaven tan ben vistos. Avui dia molts pares que estan comprant joguets són millennials i estan conscienciats amb el medi ambient. Abans, la compra de joguets de segona mà estava vist com una cosa cutre i ara es veu positiva perquè dones una segona vida al producte. El 18% de les famílies han comprat algun regal de segona mà.

Un altre aspecte és l'auge de la compra de productes còpia. El 12% dels consumidors busquen productes còpia per raons econòmiques, però el principal risc d'aquests joguets és que no ha d'haver passat la normativa.

Sobre les previsions per a la campanya de Nadal, afecta el desproveïment de matèries primeres a la fabricació de joguets?

Sí. Octubre va ser un mes bo i el de novembre en tenim més dubtes. El que passa és que s'estan encarint els costos i caldrà veure com repercuteix en el preu. S'espera que les campanyes de descompte tan agressives que hi ha hagut en el passat no es podran fer aquest any perquè els marges s'han vist reduïts.

Pel que fa al desproveïment, el sector del joguets té una característica i és que la previsió de venda és molt difícil: els productes que s'estan venent avui dia s'han pensat fa més d'un any. Cada any veiem que hi ha joguets que, de sobte, trenquen estoc en ple novembre i d'altres que pensaves que anirien molt bé, que es queden sobrants. S'espera que aquest any hi haja més trencaments d'estoc que els anys anteriors, sobretot al novembre.

Això afectarà el balanç final de la campanya?

Per les dades que s'estan veient esperem que siga una campanya millor que la de l'any passat. Però el repte és que siga millor que abans del confinament.

MÉS FOTOS