Oropesa ultima els tràmits per a presentar a Costas el projecte per al tancament de la Illeta
L'Ajuntament confia a tindre'l finalitzat a final d'aquesta setmana mentre la plataforma Morro de Gos suspén la mobilització a Madrid
Quasi quatre setmanes després que la Direcció General de Costas cedira a tancar i reparar la Illeta a Orpesa, aquest Ajuntament castellonenc està treballant per a presentar a l'administració estatal el projecte d'esmena.
De fet, fonts municipals han confirmat que confien a tindre finalitzats els tràmits a final d'aquesta setmana.
Per això, des de la Plataforma Morro de Gos han decidit suspendre, una altra setmana, la concentració enfront del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic prevista per a aquest dimecres 30 de novembre “veient que els temes avancen”.
En les seues xarxes socials, la plataforma ha indicat que “sembla que la setmana pròxima es tancarà definitivament el projecte, perquè Costas Castelló demane els permisos necessaris per a realitzar l'obra” això sí, “pagada com sabeu per l'ajuntament”.
Així mateix, des de Morro de Gos han indicat que “del tema de la signatura de l'acta de la reunió que van mantindre amb Costas Madrid, també hi ha resposta” i afirmen que “estan arribant a un acord de text entre la Direcció General de Costas i l'Ajuntament que no perjudique a ningú”.
“L'important és que no s'han quedat en la reunió, sinó que les coses avancen, a poc a poc, però avancen”.
Cal recordar que el passat 4 de novembre, en una reunió mantinguda entre la Directora General de Costas, Ana Oñoro, el subdirector Ángel Muñoz, dos tècnics del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX), el regidor de Medi Ambient, Jordi Llopis, el tècnic municipal i dos tècnics de l'empresa encarregada del desenvolupament del projecte, es va acordar el tancament de la Illeta i iniciar els treballs de reparació amb caràcter d'urgència.
Què és la Illeta?
L'any 1995, i amb l'objectiu de frenar la regressió de la platja de Morro de Gos, es va construir una barrera de blocs de pedra que unia aquesta illa amb la punta del cap, la qual cosa permetia fer de barrera i frenar la pèrdua d'arena.
El corrent de la mar és de nord a sud, per la qual cosa, en instal·lar una barrera, l'arena s'acumula contra aquesta. Un fenomen que és ben visible al nord de tots els ports del territori valencià.
No obstant això, el temporal Gloria va trencar aquesta barrera artificial, per la qual cosa l'arena torna a “escapar-se” pel canal que hi ha entre l'illa i el cap, la qual cosa no permet recuperar-se a la platja. És per això que una de les solucions per a salvar la platja podria ser tornar a tancar la Illeta.