ORIHUELA | MEDI AMBIENT

Àmplia participació d'experts en el III Congrés Nacional de l'Aigua, impulsat per l'IUACA de la Universitat d'Alacant

ELPERIODIC.COM - 28/09/2021

Sequeres i inundacions i la seua planificació, mitigació de riscos i avaluació centraran les ponències i comunicacions

Dos anys després de la DANA que va assolar les terres del Baix Segura alacantí, se celebra a la ciutat d’Oriola, epicentre de la gran inundació, el III Congrés Nacional de l’Aigua. Patrocinat i propiciat per l’Institut de l’Aigua i les Ciències Ambientals de la UA (IUACA) i la Universitat d’Alacant, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Oriola i la Càtedra de l’Aigua de la Diputació Provincial d’Alacant, CampusHabitat5U i l’Institut d’Estudis Econòmics de la Província d’Alacant (INECA), posarà el focus sobre la temàtica «Els fenòmens extrems: sequera i inundacions». El congrés tindrà lloc a les instal·lacions de l’Aula de Cultura de la Fundació Mediterráneo, a Oriola, els dies 30 de setembre i 1 d’octubre de 2021. L’assistència serà gratuïta, amb inscripció prèvia fins a completar aforament.

Les ponències i comunicacions s’han dividit en tres blocs diferenciats: «Planificació»; «Mitigació i infraestructures», i «Avaluació socioeconòmica, ambiental i jurídica». Les ponències es podran seguir a través de la plataforma digital www.iambiente.es

En declaracions del seu director, Joaquín Melgarejo, director de l’IUACA i catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques del Departament d’Anàlisi Econòmica Aplicada de la UA, el congrés se celebra en un moment d’especial rellevància per al tema de l’aigua arran dels «esdeveniments de caràcter climàtic que s’han exacerbat com a conseqüència del canvi climàtic». Melgarejo destaca sobretot les inundacions, que «són més freqüents i amb repercussions de caràcter econòmic i social. Això es recull en l’últim panel intergovernamental de canvi climàtic, que va eixir el juliol de 2021». Recorda els esdeveniments climàtics dels darrers mesos, amb onades de calor al Canadà, inundacions a Alemanya, la Xina, i incendis a Califòrnia.

A més, els científics participants tenen un interès especial a comunicar els problemes d’escassetat d’aigua relacionats amb la sequera, de la qual el catedràtic de la UA diu que «la sequera pot ser conjuntural», que difereix de l’escassetat permanent que pateix la conca del Segura i molt especialment el Baix Segura. Així, el congrés se centrarà en els problemes d’escassetat d’aigua a la província d’Alacant, «i com hem desenvolupat instruments econòmics per a mitigar-ne els efectes, entre els quals destaquen les infraestructures, com són els transvasaments». Per a Melgarejo, el problema és d’índole institucional i polític, més que tècnic.

També les assegurances referides al sector primari i les inundacions és una altra de les qüestions importants que es posaran sobre la taula.

La inauguració del congrés serà a càrrec de la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, María Jesús Pastor Llorca, per delegació de la rectora. Serà el pròxim dia 30 de setembre a les 09.00 hores.

El congrés suma la participació d’investigadors procedents de les universitats d’Alacant, Alcalá de Henares, Politècnica de Cartagena, Politècnica de València, Granada, Pablo de Olavide de Sevilla, Miguel Hernández, Còrdova, La Laguna, Almeria. A més, també hi intervindran experts de l’Institut Geogràfic i Miner Nacional (IGME), el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), la Confederació Hidrogràfica del Segura i la Direcció General de l’Aigua de la Generalitat Valenciana.

El Comitè Científic està presidit per Joaquín Melgarejo i la catedràtica d’Anàlisi Econòmica Aplicada de la UA i membre el IUACA, María Inmaculada López Ortiz.