ECONOMIA I NEGOCI

Optimisme entre els valencians: El 69,1% creu que la seua economia es mantindrà igual o millorarà en 2024

ELPERIODIC.COM - 07/03/2024

El 91,2% les llars de la Comunitat Valenciana mostren una actitud prudent cap a l'estalvi en 2024, i s'observa una major inclinació a l'estalvi dels joves, un 50,7% en la generació Z, enfront del 37,4% dels Baby boomers

El 69,1% dels consumidors de la Comunitat Valenciana creu que la seua economia es mantindrà igual (46,8%) o millorarà (22,3%) en 2024. Mentres que consideren que l'economia a nivell nacional empitjorarà (53,3%) i a nivell internacional es mantindrà igual (44,3%) i empitjorarà (45,5)%.

Estes són algunes de les principals conclusions de l'informe “El consumidor de la Comunitat Valenciana: hàbits i comportament de compra en 2024” impulsat pel Club de Màrqueting del Mediterrani (CMM) i Vedat Consulting. L'informe, realitzat sobre un estudi a 400 persones, sondeja el canvi en els hàbits dels consumidors de la Comunitat davant la conjuntura econòmica de 2024.

La seua anàlisi s'estructura en quatre blocs que contemplen el comportament del consum en les diferents fases del customer journey, la cerca i decisions de compra en mitjans digitals, el paper de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) en les decisions de compra i la percepció de l'economia i expectatives de despesa.

En este últim bloc, l'anàlisi per generacions mostra com la generació Z (de 18 a 30 anys) és la més pessimista respecte a la situació econòmica nacional i mundial, 64,4% i 56,2%, respectivament. No obstant això, són els més optimistes amb la seua situació personal (39%), pel fet que per edat encara no esperen estabilitat econòmica.

En 2024, aquells que pensen que la seua economia empitjorarà, el principal motiu és l'increment del preu dels aliments (51,6%), l'increment en el preu dels subministraments (32,3%) o la càrrega hipotecària (9,7%). Dades que contrasten amb els sostrets per este mateix informe en 2023 on el que més preocupava era el preu dels subministraments (47%), el preu dels aliments (35,1%) i l'increment del preu del lloguer (11,3%).

Principals fonts d'estalvi
Les dades de l'estudi mostren com les llars de la Comunitat Valenciana tenen una actitud prudent cap a l'estalvi, amb el 91,2% i plantegen, com a principal font d'estalvi per a este 2024, reduir despeses innecessàries (45,8%), preveure imprevistos (43,5%) i reutilitzar el que es puga per a reduir el consum (42,3%). S'observa una major inclinació cap a l'estalvi preventiu entre els més joves, amb un 50,7% de la generació Z i un 37,4% dels Baby boomers.

En comparació amb l'any anterior, els consumidors mostren una mentalitat més centrada en la planificació a llarg termini i en l'ús eficient dels recursos, en lloc de simplement retallar despeses.

D'altra banda, segons les dades, en 2024 es mantindrà el nivell de despesa en les categories de compra diària o freqüent, com a alimentació (71%), cura personal (61,5%) i moda (52,5%). No obstant això, hi ha una polarització en la despesa en oci i consum ocasional ja que, part dels consumidors planegen gastar menys, i altres la mateixa quantitat que en 2023, per la qual cosa existix una flexibilització, en lloc de retallades significatives com l'any anterior.

A mesura que augmenta l'edat, es manté el mateix nivell de consum en productes de cura personal, mentres que es preveu reduir la despesa en moda, calçat i complements.

L'objectiu d'este estudi, que sondeja els canvis en els hàbits de consum en la Comunitat Valenciana, segons la presidenta del CMM, Marta Iranzo és “conéixer millor el comportament del consumidor per a ajudar les marques i professionals a enfrontar-se millor i de manera més eficient als nous comportaments de compra i tendències de consum. I una de les línies estratègiques del CMM que perseguix aconseguir professionals més ben formats”.

Cerca en línia supera a la física
Quant al comportament del consum en les seues diferents fases del customer journey, destaca com la cerca de productes en línia supera a la física, però tots dos canals són necessaris i complementaris. El 60,5% dels consumidors utilitza la web de la botiga com a principal font de cerca d'informació, mentres que el 53,5% ho fa a la botiga física que comercialitza el producte.

Així mateix, tant en la fase de cerca com de decisió de compra, el factor més rellevant per a totes les generacions és sempre la relació qualitat-preu (64%), seguit del preu (53,3%), o la qualitat del producte (52,5%).

Com un dels principals problemes en la fidelització de compra, l'informe destaca la mala experiència amb el producte (13,5%), les deficiències en el servici d'atenció al client (12%), problemes en l'enviament del producte (10,3%) i les complicacions en la devolució (8,5%). I subratlla, a més, com a factors clau de decisió de compra: la confiança en l'experiència personal i les ressenyes en línia a través de les RR.SS, especialment entre els menors de 30 anys.

En el bloc de cerca i decisions de compra en mitjans digitals, s'emfatitza com malgrat l'ús creixent de RR.SS., com a canal de compra, la confiança és moderada, amb algunes preocupacions sobre seguretat i fiabilitat.

En este sentit, el director de Vedat Consulting, Pedro Reig explica que “la generació Z encara que és la que més compra en línia realitza, també és la generació més crítica amb les compres. Les seues expectatives en comprar de manera digital són molt més altes però quan arriba la compra física, la percepció no es correspon. Caldrà anar veient si esta tendència es consolida o, a mesura que la generació Z vaja complint anys, els seus gustos s'assimilen a les generacions actuals”.

Finalment, en el bloc sobre el paper de la RSE en les decisions de compra, l'estudi mostra que esta influïx en la percepció de la marca, i encara que el consumidor mostre una actitud passiva, demostra interés.