La recreació històrica es converteix en espectacle a una fastuosa entrada Morocristiana
La defensa de l’Imperi Bizanti, la batalla de Guadalete, els dissenys bèl.lics de Leonardo da Vinci o una recreació de l’Imperi Otomà protagonitzen els boatos de capitanies i ambaixades
La recreació històrica es convertia en espectacle de primer nivell aquest divendres a una fastuosa entrada Morocristiana a Ontinyent. Desenes de milers de persones omplien els seients que abarrotaven tot el recorregut de l'Avinguda Almaig, l'Avinguda Daniel Gil i la Plaça de la Concepció, entre ells el President de Les Corts, Enric Morera i els Consellers d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, entre altres personalitats que acompanyaven l'alcalde Jorge RodrÃguez en la tribuna d'autoritats.
Dansa, teatre i música s'integraven amb carrosses, exhibicions i el pas dels festers, en primer lloc en una capitania cristiana de la comparsa Almogà vers que recordava el recorregut dels mercenaris almogà vers des de Constantinoble (capital del imperi bizantà i que ara seria Istanbul) per tractar de frenar l'avanç de les tropes otomanes. La capitania incloïa un grup d'ensenyes dels almògavers, una bèstia gegant, la recreació de batalles i l'arribada en carrosa del capità Manuel Penadés.
L'ambaixada dels Estudiants mostrava la part més desconeguda de Leonardo Da Vinci, qui va dissenyar gran quantitat d'armes com metralladores de múltiples canons, torres de setge i morters. AixÃ, els vestits de les esquadres feien referència a mà quines inventades per Leonardo, i es mostrava un laboratori amb una catapulta en construcció, una ballesta gegant portada per 2 bous o la reproducció d'una metralladora que Leonardo va dibuixar al segle XV. La carrossa amb l'ambaixador Juan Alonso i la banderera Susana Calabuig consistia en una reproducció en moviment de la mà quina voladora que Leonardo va anomenar "Ornitòpter".
Ja per la nit, la desfilada del bà ndol moro l'obria la capitania dels Moros Espanyols, que recreava la batalla de Guadalete, que va tenir lloc l'any 711 entre els musulmans i els visigots, que va suposar l'inici de la invasió musulmana en la penÃnsula ibèrica. Entre els elements destacats de la capitania encapçalada per Enrique Galbis i que tenia com a elements destacats el foc i un espectacular ballet format per més de 100 persones.
Per últim, l'ambaixada dels Moros Marinos va estar Basada en la casa d'Osmà (familia governant de l'imperi otomà des de la seua fundació fins que es va disoldre). El guió de l'ambaixada es dividia en diverses parts recreades mitjançant esquadres, amb artilleria i genets sobre gamells: els homes que van vindre de Rumèlia (ara Els Balcans), Pèrsia (hui Irán), Anatòlia (hui Turquia) per preparar-se per a la batalla. L'acte transcorria amb normalitat, sense incidències destacables i amb un públic que no abandonava els seus seients fins passades les 2 i mitja de la matinada del dissabte.