Puig mostra el suport del Consell per impulsar un “Museu Valencià del Tèxtil 4.0” a Ontinyent
Després de més de 20 anys des de la creació de la Fundació del Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, i gràcies a l'impuls rebut des de 2011 pels seus nous responsables, Ontinyent veurà en breu fer-se realitat aquest espai expositiu de referència autonòmica a la ciutat.
Així es confirmava hui a la sessió del Patronat de la Fundació que tenia lloc al Palau de la Vila presidida pel president de la Generalitat Valenciana, qui confirmava que el Consell donarà suport al projecte d'un "Museu Valencià del Tèxtil 4.0" a l'antiga fàbrica de Revert, que li presentava l'alcalde i President de la Fundació, Jorge Rodríguez. Un projecte del que el president del Consell destacava com a "especialment il·lusionant que es plantege no sols mirant al passat sinó també al futur industrial i a la innovació per la que estem treballant des de la Generalitat", manifestava.
Ximo Puig iniciava la seua visita recorrent l'actual sala expositiva del Museu acompanyat per l'alcalde Jorge Rodríguez i el President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell, per a posteriorment participar a la sessió del Patronat de la Fundació Museu del Tèxtil junt a representants de l'Ajuntament, Caixa Ontinyent, ATEVAL i COEVAL. En esta sessió s'exposava al President del Consell el projecte d'adequació de l'antiga fàbrica de Revert com a lloc definitiu per al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, projecte que es dividirà en 3 fases amb un pressupost estimat de 1'8 milions d'euros.
La primera d'estes fases serà de demolició, executant-se a finals de 2017 o principis de 2018 amb 300.000 euros aportats per l'Ajuntament. La segona serà la recuperació de la nau més propera a la Plaça de la Concepció, amb un pressupost de 560.000 euros i un termini estimat entre 2018 i 2019, i finalment la tercera part serà la recuperació de la nau més propera al riu Clariano, amb un pressupost estimat de 860.000 euros.
Ximo Puig agraïa a l'alcalde "la possibilitat que ens ha donat de conèixer el sentit actual de la Fundació i el seu projecte de futur, un projecte d'allò més interessant per consolidar un museu de la Comunitat Valenciana descentralitzat on es puga entendre millor esta part de la nostra història". El President destacava com a especialment il·lusionant "l'anclatge amb la indústria 4.0, el fet que no es plantege el museu mirant només al passat sinó al futur, perquè el sector està reviscolant i reindustrialitar és un dels nostres objectius", explicava.
Jorge Rodríguez recordava que l'actual camí cap a la creació del Museu Tèxtil autonòmic a Ontinyent va tenir un punt de partida amb el sanejament de la Fundació i la posada en marxa de l'actual sala museística al Palau de La Vila, "però no podíem quantificar encara el cost de la posada en marxa del projecte de rehabilitació de la fàbrica de Revert com a seu, un projecte ambiciós que ja tenim redactat i que anem a iniciar amb la primera fase a finals de 2017 o principis de 2018".
A la reunió del patronat es donava a conèixer al President altre projecte, el de catalogació, selecció i restauració de béns d'interès museistic, que ja s'ha iniciat i que ha estat impulsat especialment per Caixa Ontinyent i Ateval, amb la intenció d'anar generant un fons per al futur museu tèxtil. Al marc d'aquest projecte es restauren diverses peces i elements que seran exposats en l'Ajuntament, Caixa Ontinyent, el Campus Universitari o el propi Palau. El patronat aprovava a més els comptes de l'exercici 2016, en els que va materialitzant-se el pla de viabilitat i sanejament econòmic aprovat en 2014.
Al marc de l'acte, els representants d'ATEVAL, encapçalats perl President d'ATEVAL Comunitat Valenciana, León Grau, i el President d'ATEVAL Vall d'Albaida, Càndid Penalba, mostraven al President l'exemplar original del llibre "Capitols dels Perayres", un codex manuscrit dels segles XV-XVI amb les ordenances del gremi tèxtil que va estar adquirit per l'associació en l'any 1992.