elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El projecte de la Cantereria és analitzat com exemple de gestió del risc d’inundació a unes jornades de la CHX

El projecte de la Cantereria és analitzat com exemple de gestió del risc d’inundació a unes jornades de la CHX
  • Óscar Borrell participa en la jornada “Solucions tècniques a problemes concrets a escala municipal” que tancava el president de la Confederació elogiant l’aposta d’Ontinyent

MÉS FOTOS
El projecte de la Cantereria és analitzat com exemple de gestió del risc d’inundació a unes jornades de la CHX - (foto 2)

El projecte de regeneració arquitectònica de la zona de la Cantereria d’Ontinyent era analitzat aquest dijous al marc de les Jornades Sobre Gestió del Risc d’Inundació organitzades per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) amb motiu de la propera revisió dels Plans de Gestió d’estos riscos.

La jornada, que duïa per títol “Solucions tècniques a problemes concrets a escala municipal”, comptava amb la participació del regidor de Territori, Óscar Borrell, per oferir una visió pràctica del treball de les administracions locals en esta matèria. En la seua ponència, Borrell feia un repàs cronològic de l’actuació a Ontinyent prenent com a punt de partida el dia de 12 de setembre de 2019. quan una tempesta en forma de DANA deixava precipitacions històriques a Ontinyent i obligava a desallotjar de les seues cases a decenes de persones.

Borrell explicava com es va articular la resposta inmediata a l’emergència des dels diferents departaments municipals, per a passar posteriorment a abordar-se una solució amb el projecte global que transformarà en un parc indundable la Cantereria, al temps que es dóna solucions habitacionals a les persones que alli hi vivien. El regidor també destacava el treball conjunt fet amb la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica per finançar l’actuació, i finalment explicava l’execució del procés, que està suposant l’enderroc de més de 40 vivendes prèviament adquirides, l’estabilització dels talusos posteriors i la construcció d’un parc inundable.

Junt a Borrell intervenien el Comissari d’Aigües de la CHX, Marc García, el regidor de l’ajuntament de Benaguasil Pedro Pablo Peris; la cap de servei del cicle integral de l’aigua de l’Ajuntament de València, Laura de la Fuente; i l’enginyer de l’Ajuntament de Quart de Poblet José Mª Chamorro. El president de la CHX (entitat depenent del Ministeri de Medi Ambient), Miguel Polo, tancava la jornada elogiant l’aposta d’Ontinyent, que ja va estar destacada com a “valenta” per la pròpia  Ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Óscar Borrell recordava “la repercusió que van tenir les paraules de la ministra, que ens va posar com a exemple pera tota Espanya”. El regidor destacava que el valor que s’ha donat a l’actuació “també té una repercusió econòmica per la la ciutat, ja que cal recordar que la CHX ens subvencionarà un projecte que suposarà una inversió de 600.000 euros a l’entorn del riu i que presentarem pròximament”.

Borrell també remarcava a la jornada la importància de l’ajuda i implicació de totes les administracions, exposant el cas d’Ontinyent, on també s’està comptant en la gestió dels risc d’inundacions amb ajudes de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana i la Unió Europea. L’edil ontinyentí exposava que estes aportacions “són molt necessaries” i destacava la importància de treballar des dels ajuntaments per obtenir ajudes i subvencions per a obres hidràuliques. A les conclusions generals de la jornada es remarcava la importància de tenir en compte el risc d’inundació en totes les obres de reubanització als municipis, punt al qual també es posava a Ontinyent com a exemple de bones practiques ja que s'han fet obres pensant en les inundacions com l’obra de l'estany de Benarrai o el parc inundable en el Molí Descals.

Pujar