Un programa de prevenció d'addiccions a Ontinyent empra el rap com a eina per reeducar als joves
El rap pot ser una eina de reeducació i per evitar el consum de substàncies addictives. Baix esta premissa l'Ajuntament d'Ontinyent ha donat la possibilitat de composar i cantar un rap en un videoclip amb el grup "Burning Clap" a 6 joves participants al programa "Reinicia't" de reeducació i recolzament a menors consumidors inicials de substàncies addictives.
La regidora de Política per a les Persones d'Ontinyent, Sayo Gandia, ha explicat que "Reinicia't" és un programa realitzat per professionals dels serveis socials de l'Ajuntament amb col·laboració dels professionals de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives (UPCCA) de la Mancomunitat, (així com de professionals de diversos àmbits puntualment), i confinançat per l'Ajuntament i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. El programa té com a objectiu realitzar un treball d'acompanyament que permeta als joves que hi participen evitar l'absentisme, reconstruir el seu bastiment social i evitar l'aparició de conductes addictives.
Així, amb "Reinicia't", es duen a terme tallers, eixides i sessions grupals setmanals es treballen habilitats socials i s'ofereixen alternatives d'oci. En aquest cas, apuntava Sayo Gandia, "hem tractat d'oferir als joves que participen al programa una idea nova que fora del seu interès, una possibilitat de fer coses diferents que els allunyen del consum, i hem vist que fer aquest videoclip de rap composant la lletra i interpretant-la podia ser una eina educativa", assenyalava. En el taller del primer trimestre del programa s'ha pogut comptar amb els components del grup de rap "Burning Clap", Víctor i Alberto, junt als quals han escrit la lletra i la cançó que han gravat al videoclip i que interpretaran en directe a la propera Fira de l'Estudiant.
La psicòloga del departament de Serveis Socials Anna Campos, explicava que des de l'Ajuntament i la Mancomunitat "ja veníem treballant de forma individual amb estos joves, i com es coneixien entre ells vam veure la possibilitat de treballar en grup la potenciació d'habilitats socials i alternatives d'oci, tot de manera coordinada amb els centres educatius, per tal de donar-los el recolzament que necessiten". La psicòloga de la UPCCA, Loreto Belda, explicava que amb la creació d'aquest rap al primer trimestre del programa "tractem d'acompanyar als participants, buscar altres maneres de relacionar-se amb ells i ajudar-los a veure que poden fer coses que els allunyen del consum i de les que estar orgullosos".
Des de l'equip de "Reinicia't" s'ha tingut paraules d'agraïment "per a totes les persones que ens recolzen en el transcurs d'aquest projecte, perquè els acompanyem sabent que el més important és procurar entendre'ls, fer-los costat i espolsar-los aquelles etiquetes que sovint pesen massa", concloïen.