ONTINYENT | POLÍTICA

El primer ple telemàtic d’Ontinyent modifica el pressupost en 2’5 milions per atendre la pandèmia

ELPERIODIC.COM - 16/04/2020

Els canvis fets pel Govern ontinyentí al pressupost municipal permetran respondre a les urgències i posar en marxa les mesures del pla «Tornem Junts» sense augmentar el deute

El primer ple telemàtic de la història de l’Ajuntament d’Ontinyent servia aquest dijous per aprovar una modificació de crèdit al pressupost municipal de 2’5 milions d’euros per atendre necessitats derivades de  la pandèmia del COVID-19. El punt, aprovat per unanimitat de tots els grups, servia per traure endavant els canvis fets pel Govern ontinyentí al pressupost municipal aprovat al passat mes de desembre, per tal d’atendre la nova situació. Un treball realitzat des de l’àrea d’Hisenda en coordinació amb l’Alcaldia, que permet respondre a les urgències i posar en marxa les mesures del pla «Tornem Junts» sense augmentar el deute.

L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, explicava que «en menys d’un mes hem hagut de refer el pressupost per atendre la nova realitat i ajudar al nostre teixit productiu a pal·liar les conseqüències negatives d'esta crisi amb les accions contemplades al pla Tornem Junts, que mobilitzarà prop de 8 milions d'euros entre ajudes directes, indirectes i inversions productives», recordava.

Uns canvis que, tal com recordava la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, «els podem fer amb recursos propis i sense préstecs, gràcies a la bona salut financera d'este Ajuntament i al treball fet per reajustar les anualitats d'algunes inversions que ja no donarà temps a executar enguany així com acotar algunes aportacions a altres entitats, tot sense pertorbar el bon funcionament dels serveis municipals i mantenint els projectes i inversions cofinançades per altres administracions», assenyalava.

En aquest sentit, Enguix explicava que es compta amb estalvi procedent d’obres com les previstes a la Muralla Nord, el carrer Pintor Segrelles o la Glorieta, que podran avançar en la seua tramitació però no s’executaran enguany;  o també diners de despesa corrent en aspectes com estalvi energètic (en ser menor la despesa) o suspensió de contractes que no s’utilitzen. «Adaptant el pressupost a la realitat i capacitat d’execució actuals i fent un intens treball per quadrar partides, podem fer ara esta modificació de crèdit per import de 2.453.637 euros sense endeutar a l’Ajuntament», apuntava.

«Tornem Junts», un paquet de mesures amb un injecció de 8 milions d’euros en l’economia local

La modificació de crèdit permetrà posar en marxa altra de les línies de treball de l’executiu de Jorge Rodríguez per fer front a l’actual situació, com serà la posada en marxa del Pla «Tornem Junts», que també s’aprovava al ple d’ahir amb suport unànime de totes les formacions. Tant la regidora d’Hisenda com el regidor de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda, repassaven a les seus intervencions durant la sessió algunes de les accions que contempla aquest pla, un paquet de mesures a aplicar als propers mesos que suposarà la injecció de 8 milions d’euros en l’economia local.

Entre estes accions es troben posada en marxa de «bons consum» per incentivar i promoure el consum al comerç, hostaleria i els serveis de la ciutat; o la creació d’un fons global d’ajudes per a autònoms i empreses, a banda d’ajudes a fires i encontres internacionals i a l'impuls d'un clúster del tèxtil sanitari junt a la patronal del sector. També s’ha agilitzat tant el pagament als proveïdors com la concessió de subvencions a les associacions i entitats del poble, les quals ja han vist a més aprovades en abril les més de 70 subvencions nominatives corresponents a l'any 2020 de amb l'opció d'una bestreta del 50% a totes les entitats que ho demanen.

Altra línia d'actuació del Pla són les mesures destinades a incentivar la construcció i els sectors afins (llanterners, electricistes, fusters, etc.) i professionals de l'arquitectura, enginyeria, etc. Unes mesures que han suposat una modificació del Capítol VI i que arreplega un total de 38 obres o serveis municipals a través de contractes menors ( de menys de 48.000 euros IVA inclòs) que permeten incentivar les empreses i l’economia local.

En definitiva, explicava Natàlia Enguix, «una modificació que suposa una resposta urgent i directa a les necessitats de la nostra ciutat a conseqüència de la major crisis global dels últims cent anys aplicant des del Govern d'Ontinyent mesures locals, pensant sempre en la realitat i necessitats de la nostra gent i amb l'esperit que sempre marca el treball d'aquest Govern que és fer d'Ontinyent una ciutat millor per a viure», concloïa.