Pérez Garijo: 'Els treballs fets a Ontinyent són exemple de justícia, memòria i reparació'
La consellera ha visitat els memorials a les víctimes del franquisme i de la barbàrie nazi naturals de la localitat i s'ha compromès a seguir treballant perquè els ajuntaments s'involucren en aquesta tasca
Pérez Garijo advoca perquè siguen les administracions públiques qui actue per pròpia iniciativa en l'exhumació de fosses i en la reparació de la memòria
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha posat el municipi d'Ontinyent com a "exemple de tasca per la justícia, la memòria i la reparació". Ho ha fet durant la seua visita a la localitat, on també ha advocat perquè siguen les administracions públiques qui, d'ofici, desenvolupen el reconeixement a les víctimes de la repressió franquista i inicien els procediments per a dur a terme l'exhumació de les víctimes que encara es troben en fosses comunes per poder donar-les un soterrar digne.
Pérez Garijo ha visitat junt amb l'alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, el memorial a les 13 persones afusellades pel franquisme situat al cementeri municipal, un conjunt escultòric on se soterraran finalment de manera digna les restes d'aquestes víctimes que van ser assassinades en desembre de 1939 a les tàpies del propi recinte. Acte seguit han vist també el monument als ontinyentins i ontinyentines que van passar pel camp de concentració nazi de Mauthausen. Així mateix, ha signat en el llibre d'honor del consistori, amb una dedicatòria en la que ha reconegut el treball de l'Ajuntament d'Ontinyent en matèria de recuperació de la memòria democràtica al territori.
En declaracions realitzades durant la visita, la consellera s'ha mostrat disposada a "continuar treballant en la present legislatura" amb l'esforç perquè els ajuntaments s'involucren en la tasca de la reparació de la memòria històrica i ha assenyalat que per a ella és un orgull col·laborar amb ajuntaments com el d'Ontinyent que "s'ho ha pres seriosament" i va ser un "dels primers que va demanar subvenció i que va exhumar les fosses".
Segons el seu punt de vista, ha de ser des de l'Administració pública -i no per part de les famílies- des d'on s'han de promoure accions com l'exhumació de les fosses i el soterrament digne de les persones represaliades, com és el cas que s'ha donat a aquesta localitat valenciana, motiu pel qual ha felicitat al conjunt de la seua ciutadania. "Per a nosaltres era molt important perquè era un deute amb la societat i amb les famílies que es deuria cobrir des de les administracions públiques, i el cas d'Ontinyent ha sigut dels primers", ha manifestat la consellera.
El primer edil del municipi, per la seua banda, ha agraït la visita i el reconeixement de la tasca realitzada pel consistori per part de la responsable de la memòria democràtica a la Generalitat. En eixe sentit ha recordat que s'està treballant en l'exhumació d'aquestes 13 persones afusellades pel franquisme per al seu posterior soterrament digne al cementeri municipal en un memorial que serà fruit de la col·laboració tant amb la Diputació com amb la Conselleria.