Ontinyent triplica l’eficiència en la gestió de la xarxa hidràulica i és posat com a exemple d’èxit
La presentació del Pla General de l’Aigua de la Diputació de València repasa les accions dutes a terme als últims anys en el municipi amb la col·laboració d’EGEVASA
La ciutat d’Ontinyent ha estat posada com exemple de gestió de la xarxa hidràulica a la província de València, després que la ciutat haja arribat a pràcticament triplicar el rendiment de la mateixa en els últims anys (del 28 al 76%). Així es va constatar en el transcurs de les recents jornades celebrades al centre La Beneficència per part de la Diputació de València en una jornada tècnica sobre el Pla General de l’Aigua de la institució provincial, comptant amb la presència del president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i de Natàlia Enguix vicepresidenta 1ª de la Diputació i 1ª tinent d’alcalde d’Ontinyent.
Enguix, a la seua intervenció, recordava a importància de la gestió de l’aigua i explicava com formarà part del Nou Pla Obert d’Inversions que es va presentar divendres a Ontinyent. Per parlar del cas ontinyentí, posat com a exemple juntament amb altres dues ciutats com Xàtiva i Domeño, es va comptar amb la participació de l’enginyer d’obres públiques Ginés Domene, qui va repasar les gestions dures a terme a la ciutat, on la col·laboració de l’Ajuntament i l’empresa pública Egevasa des de 1994 ha permès una renovació completa de la xarxa i una millora significativa en l’eficiència del sistema, que actualment està completament informatitzat.
Segons es va exposar, en aquest periode s’ha passat d’un rendiment net del 28% al 76%, optimitzant tant la quantitat com la qualitat de l’aigua que proporciona a la ciutadania. La renovació progressiva de canonades i la implementació d’un pla de gestió detallat s’apuntaven com a les claus d’aquest procés de transformació. En la intervenció del tècnic es constatava que “a Ontinyent, la gestió eficient de l’aigua ha estat crucial per a superar els desafiaments més importants que estem tenint en tot l’estat espanyol per la sequera. Després d’una situació crítica a Ontinyent en 1992, que va afectar a milers de residents per una contaminació d’un dels pous que abasteixen la ciutat ha pegat una volta sencera”.
El regidor de Territori, Óscar Borrell, explicava que “Ontinyent dins del seu Pla d’Eficiència Urbana ve programant la substitució de les canonades velles com s’ha realitzat en les últimes actuacions en el camí Bonavista, pont de Paduana, en el Carrer Fullana o en el Pont de Sant Vicent. Són obres necessàries i no es veuen molt, però nosaltres tant en la zona urbana, en el disseminat o en els polígons estan sempre presents per a millorar l’eficiència i poder apropar-nos al 100% de rendiment en la xarxa”. Es esta línia, i dins del pacte de govern a la Diputació, esta entitat aportarà al voltant de 750.000 euros en una ajuda directa per a noves obres al carrer José Simó Marín.
El regidor d’aigues, Rafa Soriano, explicava que des de la seua regidoria es gestiona amb Egevasa el canvis importants dels comptadors electrònics i s’està treballant en un programa pilot per millorar l’eficiència en els propis habitatges, segons avançava.