Ontinyent treballa en un pla d’emergències davant situacions de sequera que donarà compliment a la normativa del Pla Hidrològic Nacional
El regidor d’aïgues destaca que “la situació actual no és d’alarma però hem de fer un esforç col·lectiu en ser responsables en el consum de l’aigua”
L’Ajuntament d’Ontinyent està treballant en un Pla d'Emergències davant situacions de sequera elaborat atenent l’article 27 del Pla Hidrològic Nacional, que disposa que els ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants han de disposar d’aquest document. Els regidors d’aigues (Rafa Soriano) i Territori (Óscar Borrell) visitaven el Pou dels Tarongers que gestiona l’empresa EGEVASA, concessionària del servei de subministrament d’aigua potable de la ciutat.
Rafa Soriano explicava que “davant el context que estem vivint a quasi tota Espanya d’absència de precipitacions, alguns veïns i veïnes comencen a plantejar-nos si si la nostra ciutat té prou capacitat d'abastiment d'aigua per a períodes de sequera i si es poden arribar a aplicar-se restriccions. La situació actual, segons ens informen els tècnics, no ha d'alarmar ningú, l'índex de sequera a Ontinyent es troba en xifres similars a estius passats. Cal recordar que en 2022 aquest mateix pou (dels Tarongers) estava per primera volta en la seua història al 100% de la capacitat, i a hores d'ara no hi ha risc de desabastiment. Amb tot, sempre recordem als veïns que s'ha de fer un ús responsable de l'aigua, i utilitzar-la només quan és necessari", recordava.
El regidor de Territori, Óscar Borrell, explicava per la seua banda que “si les condicions meteorològiques continuen la mateixa tendència, en un futur es poden arribar a presentar situacions complicades. Per això, i en compliment de la llei estatal, s’ha elaborat un Pla d'Emergències davant situacions de Sequera a Ontinyent, que ara es troba en la fase d'exposició pública”. Borrell i Soriano coincidien en apuntar que “no cal que arribe una situació de sequera extrema per a que comencem a pensar que l'aigua és un bé escàs i actuar en conseqüència”.
Rafa Soriano afegia que “tenim que anticipar-se i previndre. Des de la calma i en la tranquilitat que ens dona la bona gestió que es ve fent de l’aigua a Ontinyent, hem de fixar-se en altres municipis que comencen a patir les conseqüències de la falta de reserves hídriques i tenir consciència col·lectiva de que hem de prendre mesures per evitar que ens passe a nosaltres”, explicava el regidor d’aigües.