Ontinyent traduïrà a llengua de signes el pregó de festes i les ambaixades de Moros i Cristians
La pionera iniciativa de les regidories de Política per a les Persones i Festes suposa un nou pas en l’atenció a un col·lectiu que ja compta des de 2021 amb un servei municipal de mediació social i interpretació
L’Ajuntament d’Ontinyent traduïrà a llengua de signes el pregó de festes i les ambaixades de Moros i Cristians, en la retransmissió que es farà per tv i xarxes socials d’estos dos actes. Es tracta d'una pionera iniciativa de les regidories de Festes i Política per a les Persones, que servirà per traduir íntegrament estos dos actes.
La regidora de Festes, Àngels Muñoz, explicava que “no tenim constància de que cap altra ciutat amb Moros i Cristians haja dut a terme una iniciativa similar, i si bé les ambaixades d’Ontinyent ja es van traduir per al públic present a la plaça en 2019, és la primera vegada que es van a traduir en la retransmissió, i al cas del pregó, que és un acte llarg, amb més de dues hores de durada, mai s’havia fet res semblant. Volem posar la festa a l’abast de totes i tots”, remarcava.
La regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, explicava que “es tracta d’un pas mes dins l’atenció que venim prestant des de l’Ajuntament al col·lectiu de persones sordes de la ciutat, que compten des de 2021 amb un servei de mediació social i interpretació a la llèngua de signes, pel qual poden demanar mediació en activitats per a gestions de la seua vida diària, principalment davant d’institucions. També venim traduïnt l’acte del ple del 9 d’octubre, i el passat mes de setembre la regidoria de Turisme també es va afegir oferint una ruta per la vila en llengua de signes”.
Per la seua banda, el president de la Societat de Festers, Vicent Pla Vaello, agraïa la iniciativa de l’Ajuntament i remarcava que “les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent d’enguany van a ser tot un referent d’aposta per inclusió de persones amb diversitat funcional, ja que a més a més des de Festers anem a reservar espaïs per a persones amb mobilitat reduïda i comptarem amb una zona reservada el dia de l’Entrada per a col·lectius invidents”. Cal recordar que, a més a més, l’Ajuntament d’Ontinyent també ofereix en festes un espai adaptat a totes les residencies d’Ontinyent i els centres en diversitat funcional (els dos municipals i Trèvol) per als actes de l’Entrada i la “Baixà del Crist”.