Ontinyent va tancar l'any 2020 amb un superàvit de 423.000 euros
Jorge Rodríguez destaca els 6,5 milions d'euros destinats a programes d'impuls econòmic i social contra la pandèmia
L’Ajuntament d’Ontinyent va tancar l’exercici de 2020 amb un superàvit de 423.000 euros, tot i haver tingut que generar un “escut" de més de 6’5 milions d'euros per fer front amb programes d'impuls econòmic i social als efectes de la pandèmia.
L’Alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava hui l’esforç fet des de l’Ajuntament “per adaptar els comptes municipals a la irrupció de la Covid-19, i donar resposta no sols a la crisi sanitària, sinó també a les crisis social i econòmica generades per la situació sobrevinguda amb el virus. La gestió realitzada ens ha permès que, tot i els esforços fets per fer front a una crisi que no esperàvem, pugam tancar amb un superàvit que ens permet afrontar els pròxims reptes amb garanties i sense tensions en la tresoreria municipal”, manifestava.
En una roda de premsa on el primer edil compareixia junt a la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, Jorge Rodríguez explicava que en la vessant social es va haver de passar dels 2’1 milios d’euros previstos inicialment al pressupost a 4’1 milions, incloent prop de 700.000 euros per a ajudes de primera necessitat, d’alimentació, habitatge o suport soci-educatiu; entre d’altres. Quant a “l'escut econòmic" de més de 2’4 milions d’euros per lluitar contra l'atur, aquest incloïa accions com els 560.000 euros destinats als xecs “Tornem Junts”; els 161.000 per a autònoms i pimes o els 130.000 per a l’impuls al clúster tèxtil sanitari; també entre d’altres. Igualment, el Pla d'Obres i Serveis "Tornem Junts" injectava 500.000 euros a l’economia local, i les associacions sociosanitàries, culturals, esportives i festives rebien més de 360.000 euros.
Disciplina fiscal i captació de subvencions, claus
Natàlia Enguix posava dos factors de relleu per aconseguir tancar l’any amb superàvit enmig de la covid-19 posava de relleu: “la disciplina fiscal de la ciutadania d'Ontinyent, que no ha deixat de complir amb els seus compromisos tributaris, i la captació de noves fonts de finançament mitjançant subvencions d’altres institucions”. Al cas de la disciplina fiscal, la recaptació ha arribat fins al 90% en voluntària, una dada que en paraules de la regidora “parla per si mateix”.
La regidora també destacava “la implicació dels treballadors i treballadores municipals, que han sabut adaptar-se a les circumstàncies tan difícils. La seua adaptació al teletreball ha estat modèlica, fins al punt que hem reduït el període de pagament de factures i subvencions, que en primer trimestre de 2020 era de 30 dies, tancant l’any de la pandèmia, en un període mitjà de pagament de 8 dies”, recordava. Enguix també ressaltava la important reducció del deute en el tancament de l'exercici, passant dels 8’6 milions d'euros de 2019 als 6’2 amb que es tanca 2020, seguint la línia encetada en 2011, quan l’actual equip de govern va arribar a un Ajuntament que tenia un deute de 20’4 milions d’euros.
Natàlia Enguix destacava que “amb molt de treball, amb una gestió prudent i rigorosa i amb ajuda de l’esforç col·lectiu, ho hem tornat a fer. Hem tornar a quadrar el cercle de la bona gestió econòmica del nostre Ajuntament, tot i la pandèmia: Continuem tancant els exercicis amb superàvit, promovent la activitat econòmica, ajudant a qui més ho necessita i tot sense pujar els impostos. Podem sentir-nos orgullosos i satisfets”, concloïa.