elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ontinyent redueix a la meitat el temps d’espera per a la valoració a la dependència malgrat la pandèmia

Ontinyent redueix a la meitat el temps d’espera per a la valoració a la dependència malgrat la pandèmia
  • El Pla de Xoc municipal d’atenció a la dependència permet realitzar 830 valoracions corresponents a l’any 2019 i el primer semestre de 2020

El Pla de Xoc d’Atenció a la Dependència posat en marxa per l’Ajuntament d’Ontinyent ha permès reduir a la meitat el temps d’espera per a la valoració a situacions de dependència. En concret, en novembre de 2019, quan es va posar en marxa el Pla, el temps d’espera per a la valoració de les sol·licituds era d’un any, mentre que ara aquest termini mitjà s'ha reduït a poc més de sis mesos, tot i que al període de març a maig no es van realitzar valoracions domiciliàries per l’Estat d’Alarma.

La regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, qui va presentar el Pla de Xoc en novembre de 2019 junt a l’Alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, explicava que el reforç al personal de Serveis Socials ha permès agilitzar la presentació a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de les propostes d’expedients, perquè esta al seu torn puga determinar quin tipus d’atenció o ajuda correspon a cada cas: “En concret, en novembre de 2019, quan es va posar en marxa el pla, estaven valorant-se expedients de 2018. Al que portem d’any s’han realitzat 830 valoracions, incloent totes les de 2019 i en camí d'acabar les del primer semestre de 2020, i tot malgrat el fre que ens va suposar l’Estat d’Alarma", destacava Soler.

Paula Soler també destacava que la implantació enguany de l’atenció telefònica amb cita prèvia ha permès resoldre via telefònica moltes de les atencions que es realitzen, reduint el nombre d’atencions al despatx amb cita prèvia i atenent de forma més ràpida molts dels dubtes dels usuaris i usuàries. La regidora recordava que aquest Pla es va posar en marxa davant l’augment exponencial de les peticions de reconeixement de la situació de Dependència a la ciutat, “una situació que no és ni molt menys exclusiva d’Ontinyent, ja que  la Taxa de Dependència a tota la Comunitat Valenciana és ja del 50%.  Cada volta són més persones les que sol·liciten unes ajudes que per a tramitar-se amb la Conselleria necessiten d’informes socials previs i una valoració. I tot i les limitacions de competències, el Govern d’Ontinyent farà sempre tot el que puga perquè ningú es quede pel camí, i per això posarem en marxa aquest Pla”, recordava.

En total, els expedients anuals atesos al departament de Serveis Socials en relació a la Dependència ha passat de 2131 en 2018 a 2420 en 2019 i 2758 en 2020, el que suposa un increment del 14% en un any i del 29% en dos anys. Paula Soler posava de relleu que, “Ontinyent no és una excepció a l’envelliment demogràfic que tenim a tota Espanya: més del 25% de la població local té més de 60 anys, i per tant està en situació de potencial dependència, als que cal afegir persones amb malalties mentals o persones amb diversitat funcional, entre altres. Una part molt important de la població que té unes necessitats especials que han de ser reconegudes per poder ser ateses, aquesta és una situació que ha vingut per a quedar-se, i des de l’Ajuntament anem a seguir treballant per atendre i ajudar als sectors més vulnerables”, concloïa.

Pujar