ONTINYENT | ECONOMIA I NEGOCI

Ontinyent quadruplica el pressupost destinat a impulsar les activitats del centre de menors El Rogle

ELPERIODIC.COM - 26/12/2024

L’augment de 58.000 a 267.000 euros permet oferir cursos durant tot l’any i incrementar l’equip humà d’atenció als usuaris i usuàries

L’Ajuntament d’Ontinyent destinarà en 2025 un total de 267.000 euros per a impulsar les activitats del centre de menors El Rogle, quadruplicant amplament els 58.000 euros pressupostats inicialment per a 2024. La regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, ha donat detalls al voltant de l’aposta per millorar l’atenció als joves usuaris i usuàries d’aquest programa municipal dirigit a joves d’entre 16 i 21 anys sense estudis de secundària amb la finalitat de facilitar la seua incorporació al mercat laboral, així com la reinserció al món educatiu, i evitar situacions de risc d’exclusió social. El programa compta actualment amb 22 persones usuàries.

La regidora explicava que aquest “és un programa que ajuda als i les joves a tenir un millor futur, perquè a més d’aprendre i formar-se sobre diferents matèries, adquireixen uns hàbits de treball i de conducta que va a ajudar-los a encarar amb millors garanties tant qualsevol lloc de treball al que puguen optar, com una possible tornada als estudis. Són joves amb un risc alt d’exclusió social que compten així amb usport per trobar una oportunitat al món laboral”.

L’augment pressupostari, assolit amb ajuda d’una addenda al contracte-programa que el consistori manté amb la Generalitat Valenciana per a la prestació de serveis socials al municipi, ha permés ja en 2024 ampliar l’equip amb que es comptava, format per tres educadores socials, amb el suport d’una psicòloga, una treballadora social, un tècnic d’integració social i una mestra de taller especialitzada en cuina. Aquest augment de personal ha permés posar en marxa un horari complet d'activitats de dilluns a divendres en el qual hi ha classes de cuina, estètica o perruqueria femenina, preparació per a proves d'accés o sessions d’activitat en el poliesportiu.

Paula Soler explicava que “ampliant l’equip, l’atenció en el centre és molt més especialitzada, ja que fins ara depeniem de les subvencions de Labora per oferir programes de formació que ara podem programar durant tot l’any amb continuïtat, en tindre contractat una mestra de cuina i disposar de finançament per oferir altres cursos”.

El perfil dels i les joves inscrits en el centre de dia és el d’adolescents o postadolescents que habitualment pertanyen a famílies desestructurades i que es troben en situacions de vulnerabilitat o desempar que han motivat la intervenció dels serveis socials, ja que a més no han finalitzat els seus estudis d’educació reglada i presenten problemes per a la incorporació al mercat laboral. Amb la seua participació al programa “El Rogle”, que a més possibilita la realització de pràctiques en restaurants d’Ontinyent, el percentatge d’inserció laboral directa inmediatament després de la participació al programa ha superat en moltes edicions el 40%.