elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ontinyent pujarà la taxa de recollida de residus domèstics per imposició del Govern d’Espanya

Ontinyent pujarà la taxa de recollida de residus domèstics per imposició del Govern d’Espanya
  • El regidor d’Hisenda lamenta que les lleis aprovades “castiguen als municipis” i que l’executiu central “no ens deixe als ajuntaments assumir el dèficit que produeix el servei”

L’Ajuntament d’Ontinyent pujarà en 2025 la taxa de recollida i transport de residus domèstics, per imposició del Govern d’Espanya. Així ho ha avançat el regidor d’Hisenda, Juan Pablo Úbeda, en una roda de premsa de presentació de la proposta de revisió d’ordenances fiscals per a 2025, que també afecta a altres aspectes com la taxa de subministrament domiciliari d’aigües o l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

Juan Pablo Úbeda explicava que la Llei 7/2022 del Govern d'Espanya, basada en la “Directiva Marco de Residuos” de la Unió Europea, dona als ajuntaments de tot l’estat fins al 8 d’abril de 2025 per implantar la normativa als municipis. Una llei, explicava el regidor, “que obliga als ajuntaments a que la taxa que passem als ciutadans no siga deficitària i cobrisca el 100% del cost del servei als ciutadans i ciutadanes”, i que en la pràctica suposarà que la taxa en 2025 tinga un cost de 108 euros per a la ciutadania. Un augment “que podria ser més gran, com passarà en altres poblacions, i que no ho serà gràcies a la subvenció europea que vam rebre per import de 1,5 milions d’euros”.

El regidor explicava que “des del govern municipal pensem que el govern d’Espanya havera tingut que deixar-nos als ajuntaments sanejats que aquest taxa l’augmentarem de manera progressiva al llarg dels anys, i ens continuara deixant assumir el dèficit que produeix el servei”, que al cas d’Ontinyent ha vingut sent de 500.000 euros anuals.

Úbeda lamenta que la llei imposada pel Govern d’Espanya “no ens deixe crear cap tipus d’instrument fiscal que pugem aplicar als ciutadans i ciutadanes. Ens obliga a aplicar el 100% del cost del servei, i l’únic que podem fer a hores d’ara és fraccionar el rebut del fem en dos pagaments, un a principi i altre a final d’any, i a la vegada que puguen fraccionar-se en 12 mesos amb el compte tributari local, sense cap tipus d’interés, el que suposaria pagar 9 euros al més. Igualment, es mantindran les bonificacions del 100%, 75% i 50% per a les persones empadronades amb ingressos inferiors al 75, del 75 al 90 i del 90 al 100% del salari mínim interprofessional, respectivament.

“Injustícia fiscal" i falta de progressivitat

La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, lamentaba que la Llei 7/2022 del Govern d’Espanya “siga contrària al principi de progressivitat fiscal i augmente la desigualtat, ja que no es basa en la capacitat econòmica dels contribuents. Per contra, els impostos sobre la gestió de residus són aplicats de manera uniforme, sense tenir en compte el consum, la generació de residus o el nivell de renda de cada família. Això genera una distribució de la càrrega fiscal que és socialment injusta. No obstant, com explicava el regidor d’Hisenda l’equip de govern aplicarà beneficis fiscals a les rendes més baixes perquè l’impacte econòmic que imposa el govern central siga menor".

En definitiva, explicava la regidora, el Govern d’Ontinyent “està totalment en contra d'esta normativa imposada pel Govern de Pedro Sánchez, que en lloc de contribuir al foment del reciclatge, està carregant d’impostos i taxes a la ciutadania, articulant el ‘basurazo’ mitjançant els ajuntaments. Ara la taxa va augmentar fins als 108 euros, però a Ontinyent almenys s’ha pogut neutralitzar parcialment el seu impacte, gràcies a una subvenció europea aconseguida per l’Ajuntament d’Ontinyent d’un total de 1.500.000 d’euros. Però la situació afecta a tots els municipis i va a generar molts problemes”. 

Taxa de subministrament d’aigües i impost de construccions

En la toda de premsa també s’abordaven la revisió d’altres ordenances, com la taxa de subministrament domiciliari d’aigües i de l’import de construccions, instal·lacions i obres. Respecte de la taxa d’aigües, Juan Pablo Úbeda recordava que el d’Ontinyent “és un dels ajuntaments que més inverteix per a que totes les infraestructures de subministrament d’aigües a la ciutat i al disseminat siga el més eficients possible i no es produixquen fuites”. 

Per tant i a petició d’Egevasa, es va equilibrar la taxa de la tarifa d’inversions amb un augment de 0,5€ al mes “per a poder continuar fen totes aquelles obres d’infraestructures de modernització d’aigua potable per a que els ciutadans i ciutadanes no es vegen perjudicats en un futur ni econòmicament ni tampoc per falta de subministrament per no haver fet les inversions de modernització de les infraestructures que es deuen fer”.

Respecte de la taxa del ICIO, l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres, el regidor recordava que dins l’aposta del Govern Municipal per la rehabilitació s’ha vingut fent unes bonificacions del 95% de l’impost per a obres inferiors a 60.000 euros, “que es van posar en marxa a l’any 2012 en plena crisi del sector de la construcció i que pensem que ja han donat el rendiment que devien de donar”. Ara, el que es proposa és eliminar esta bonificació i destinar estos diners a augmentar la partida d’ajudes a la rehabilitació al pressupost de l’any 2025, de les que que podran beneficiar-se les obres de rehabilitació que s’hagen fet a l’any 2024 i les q es facen a l’any 2025. Si bé aquestes són les principals novetats en la proposta de revissió d’ordenances, el regidor d’Hisenda explicava que a més a més hi haurà algunes modificacions de caràcter tècnic i jurídic per adaptar-se a diferents modificacions legislatives que han hagut.

Pujar