Ontinyent promocionarà a FITUR els Itineraris de la Memòria Democràtica com a recurs turístic
Una ruta cultural recorrerà 12 punts amb informació sobre fins a 70 espais de rellevància històrica que es podrà ampliar amb codis QR
La regidora de Turisme destaca que l’alta demanda de les visites guiades als recuperats refugis del Regall i Tortosa i Delgado va estar el punt de partida per crear esta nova oferta turística
Ontinyent promocionarà a FITUR el Itineraris de la Memòria Democràtica com a recurs turístic. El projecte elaborat per l’Ajuntament de la ciutat i patrocinat per la Diputació de València, serà la novetat més destacada en la participació ontinyentina a la propera edició de la fira internacional de turisme, que tindrà lloc del 19 al 23 de gener al recinte firal IFEMA a Madrid.
La regidora de Turisme, Sayo Gandia, explicava que l’alta demanda de les visites guiades als refugis del Regall i Tortosa i Delgado, recuperats per l’Ajuntament, va estar el punt de partida per crear esta nova oferta turística al voltant d’una temàtica sobre la que no existeix una oferta significativa en el sector. Gandia explicava que els refugis “són elements de la nostra història que havien esdevingut en espais sense ús amb el pas del temps, però que amb la seua recuperació venen sent aprofitats amb èxit en les nombroses visites guiades que venim organitzant. Una bona acollida que pensem que també va a tenir esta nova ruta cultural”, manifestava.
L’itinerari recorrerà 12 punts on es comptarà amb panells amb mapes i informació sobre fins a 70 espais de rellevància històrica, que destaquen per haver acollit esdeveniments de rellevància local i elements històrics singulars en el període comprés entre l’inici de la Segona República i els primers anys de la dictadura franquista. Entre els elements estan les antigues seus sindicals i polítiques, instal·lacions educatives i culturals, hospitals militars i centres sanitaris, fàbriques i indústria de guerra, presons i espais de repressió i els diversos refugis antiaeris construïts durant el període de conflicte bèl·lic.
Junt amb els mapes i les notes breus d’informació històrica que es trobaran als pannells, estarà la possibilitat d'accedir mitjançant un codi QR a informació ampliada en un lloc web, on els continguts explicatius es complementaran amb fotografies i documents de l'època. Sayo Gandia explicava que el projecte, que compta amb una subvenció de 17.900 euros de la Diputació de València, “podrà ser utilitzat per a ús turístic però també lògicament pel veïnat en general, així com pels centres educatius, ja que serà un recurs didàctic molt interessant”, afegia.
Sayo Gandia explicava que a l’edició d’enguany de FITUR també es farà especial atenció en la difusió d’Ontinyent com a seu del Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana; i a la projecció d’un audiovisual sobre la ciutat de dos minuts de durada on es repasa els seus diferents atractius naturals, gastronòmics i culturals.
La previsió inicial incloïa el desplaçament a FITUR d’una activitat vinculada a la projecció de les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, però des de València Turisme la Diputació ha decidit cancel·lar els desplaçaments de grups de la programació d’activitats musicals i folkòriques de la província davant l’evolució de la situació amb la pandèmia.