Ontinyent presenta a FITUR els Itineraris de la Memòria Democràtica amb l’estrena d’un audiovisual
Sayo Gandia i Natàlia Enguix expliquen la proposta, que projecta com a recurs turístic diferents espais de rellevància històrica al periode entre l’inici de la Segona República i els primers anys del franquisme
La Memòria Democràtica d'Ontinyent com a recurs turístic. La regidora de Turisme, Sayo Gandia, i la primera tinent-alcalde, Natàlia Enguix, han presentat este dimecres a la fira turística internacional, FITUR, de Madrid els Itineraris de la Memòria Democràtica, una iniciativa que pretén apropar la memòria d'aquells anys convulsos al gran públic mitjançant recursos turístics. A Fitur s'ha estrenat un audiovisual sobre aquest projecte, una ruta cultural i educativa que recorrerà espais locals de de rellevància històrica al periode entre l’inici de la Segona República i els primers anys del franquisme.
Gandia, i Enguix participaven en la sala de premsa del recinte firal IFEMA en la presentació del projecte i l’estrena de l’audiovisual, un acte que es podia seguir “online” a través de les xarxes socials municipals. Sayo Gandia recordava que el punt de partida per a esta idea va estar l’alta demanda de les visites guiades als refugis del Regall i Tortosa i Delgado, recuperats per l’Ajuntament, elements amb valor històric que estaven en desús i que ara han esdevinguts elements d’ús turístic però també com a recurs didàctic pels centres educatius”.
L’itinerari recorrerà 12 punts on es comptarà amb panells amb mapes i informació sobre fins a 70 espais de rellevància històrica, que destaquen per haver acollit esdeveniments de rellevància local i elements històrics singulars en el període comprés entre l’inici de la Segona República i els primers anys de la dictadura franquista. Junt amb els mapes i les notes breus d’informació històrica que es trobaran als pannells, estarà la possibilitat d'accedir mitjançant un codi QR a informació ampliada en un lloc web, on els continguts explicatius es complementaran amb fotografies i documents de l'època.
Entre estos espais, a més dels refugis antiaeris, hi ha antigues seus sindicals i polítiques, instal·lacions educatives, culturals, o d’altres tipus. Una de les més destacades és l’antic hospital militar d’Ontinyent, un lloc on van prestar servei durant la Guerra Civil “les mamàs belgues”, un grup de 23 infermeres de diferents països la història de les quals es va recuperar en un documental que ha estat projectat a tota Europa. Natàlia Enguix, regidoria d’Igualtat, intervenia per parlar d’aquesta part del projecte, així com del paper de la dona en la Guerra Civil, i de com es visibilitza a través d’esta iniciativa.
El públic asistent a la presentació destacava la qualitat de l’adiovisual i l’originalitat i l’interès històric de la iniciativa, que crea una nova oferta turística al voltant d’una temàtica sobre la que no existeix una oferta significativa en el sector. A més del projecte dels Itineraris, que ha comptat amb una subvenció de 17.900 euros de la Diputació de València, Ontinyent també projectarà estos dies a FITUR el conjunt dels seus atractius naturals, gastronòmics i culturals, a més de projectar la ciutat com a seu del Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana.