Ontinyent prepara una III edició del grup d’ajuda a familiars i persones properes a un suïcidi
La iniciativa, pionera a la Comunitat Valenciana, és una de les accions dutes a terme per ADIEM dins del Pla Local de Prevenció de la Conducta Suïcida de l’Ajuntament
L’Ajuntament d’Ontinyent està preparant una III Edició del grup d’ajuda a familiars i persones properes a casos de suïcidi consumat posat en marxa en colaboració amb l’Associació per a la Defensa i Integració del Malalt Mental (ADIEM). Es tracta d’una iniciativa pionera a la Comunitat Valenciana que s’inclou a les accions del Pla Municipal de Prevenció del Suïcidi posat en marca pel Govern d’Ontinyent.
Coincidint amb la commemoració aquest dimarts del dia mundial de prevenció de la conducta suïcida, la regidora Inma López explicava que “ja hem fet dues edicions d’aquest programa, l’any passat i enguany, i en vista del bon funcionament i l’alt grau de satisfacció de les persones participants, als propers mesos anem a obrir les inscripcions per a una III edició que duren a terme en 2025”, avançava la regidora. Inma Barberá, la tècnica d’ADIEM encarregada de coordinar aquest grup, explicava que “són grups dirigits, no d’ajuda mútua, i no han de ser molt nombrosos per poder oferir l’atenció més personalitzada”. per formar part del grup no és excloent el temps que haja passat des del succés, ni tampoc no ser familiar de primer grau.
Cal recordar que l’Ajuntament va constituïr en 2020 una Taula de Prevenció de la Conducta Suïcida, per la qual l’Associació per a la Defensa i Integració del Malalt Mental (ADIEM) assumia el desenvolupament de diferents actuacions i intervencions en matèria de prevenció de la conducta sulcida i promoció de la salut mental al municipi. D’aquesta manera, a les activitats que ADIEM venia portant a terme, s’han afegit en aquest temps xerrades específiques als centres educatius d'Ontinyent i comarca, associacions, altres entitats. Sols durant el passat any 2023, aquestes activitats d'integració comunitaria dirigides a l'alumnat i potilació general van comptar amb més de 2.375 persones assistents. L'any 2024 s’està continuant amb aquesta tasca, i es calcula que s’arribe a unes xifres similars o superiors una vegada finalitze l'any i s'hagen portat a terme les xerrades previstes per al primer trimestre del curs acadèmic 2024-2025.
A més d'aquestes activitats dirigides a la població general i educativa, també s'han assessorat en matèria de prevenció de la conducta sulcida i intervenció a diferents professionals de diversos recursos que han estat en contacte amb casos de risc o consumats. De la mateixa manera, anteriorment des d'ADIEM s'han portat a terme activitats formatives dirigides als cossos de policia local i nacional i han sigut represes de nou durant l'any 2024, on s'ha realitzat formació a Policia Local i personal de Serveis Socials per a treballar en diversos aspectes.
Tota la informació referent a aquestes activitats i intervencions es poden consultar amb més detall al Pla Local de Prevenció de la Conducta Suicida a la web de Ajuntament (https://www.ontinyent.es/va/pagina/prevencio-del-suicidi). Cal recordar que a més a més, es compta a Ontinyent amb un manual per a l’Adequat Tractament de la Conducta Suïcida als Mitjans de Comunicació impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent en coordinació amb ADIEM, la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, la Unió de Periodistes Valencians i els propis mitjans de comunicació local que signaven en 2023 la seua adhesió per al compliment de les pautes d’aquest document.
Les persones afectades per esta problemàtica es poden posar en contacte també amb el telèfon 024, un servei gratuït d'àmbit accessible des de tot el territori nacional que ofereix atenció telefònica a les persones amb pensaments, ideacions o risc de conducta suïcida. El servei facilita a les persones que telefonen la informació necessària perquè puguen accedir als serveis sanitaris especialitzats més adequats a la seua situació personal.