Ontinyent permetrà a la majoria del personal municipal fer fins a dos dies de teletreball
L’Ajuntament aplicarà des del proper dilluns una nova normativa interna per optimitzar l’aprofitament del temps i maximitzar l’eficiència del funcionariat
La majoria del personal de l’Ajuntament d’Ontinyent podrà teletreballar fins a dos dies a la setmana a partir del proper dilluns. La mesura, acordada entre la regidora de Personal, Natàlia Enguix, i el personal municipal, suposa l’aplicació a l’Ajuntament d’Ontinyent de la nova normativa de la Generalitat i el Govern d’Espanya per tal de regular la modalitat de treball a distància, implantada de manera generalitzada durant la pandémia.
Segons les dades de productivitat laboral, el teletreball lluny de ser un inconvenient, ha suposat una millora tant per al funcionariat com per a la ciutadania, ha manifestat la responsable de l’àrea de Personal. Natàlia Enguix explicava que “amb l’increment de l’ús de les noves tecnologies, el teletreball ha vingut per a quedar-se, ja que permet reduir el temps en desplaçaments, afavoreix la sostenibilitat ambiental, millora la concilació laboral i permet fer front a circumstàncies com les viscudes amb la Covid-19. Aquest nou escenari requereix d’una regulació per optimitzar l’aprofitament del temps i maximitzar l’eficiència del personal, i per això posem en marxa esta nova normativa interna, que ha estat negociada, consensuada i validada amb les seccions sindicals i els caps de servei de cada departament”, assenyalava.
Aquesta normativa, a més de permetre fins a dos dies de teletreball a la jornada setmanal (que serà sempre una opció voluntària i reversible), regula altres aspectes com els llocs de treball que no son susceptibles de ser exercits dins d’esta modalitat. Entre estos estan els llocs amb funcions de consergeria i atenció al públic en edificis i instal·lacions municipals, atenció directa a usuaris de Serveis Socials, obres i serveis municipals, Policia Local, Servei d'Informació Administartiva Municipal, entre altres, i, en general, aquelles funcions que requerisquen la presència del personal i no puguen exercir-se a distància.
Amb caràcter general la jornada diària no es podrà fraccionar, de manera que no pot desenvolupar-se part de la jornada presencial i la resta del dia a distància, excepte situacions puntuals degudament justificades. A més a més, s'establix com a obligatori durant la jornada de treball a distància emprar el sistema de fitxatge "on line" Winplus Net i tindre desviada l'extensió telefònica a un on mantindre la disponibilitat de comunicació en qualsevol moment; entre altres aspectes que regula la nova normativa.
Canvi organitzatiu per millorar l’atenció ciutadana
Enguix recordava que la regulació del teletreball es troba dins d’un procés de transformació de l’atenció ciutadana. Dins d’eixos canvis es troba la millora de l’atenció telefònica i també amb cita prèvia, en l’apartat “demana hora” de la web municipal i en el de “cita prèvia” de la seu electrònica; o també en l’ús i aprofitament de la carpeta ciutadana. L’ús de les noves tecnologies suposa també un avantatge per a les persones usuàries, que una volta descobreixen com emprar les noves eines poden estalviar molt de temps per fer els seus tràmits”, afegia. Cal recordar que l’Ajuntament d’Ontinyent ha vist triplicada en l’últim any la demanda de la plataforma digital “La meua carpeta” posada en marxa des del consistori per facilitar la gestió telemàtica de rebuts, volants d’empadronament o certificats, entre altres qüestions, i accessible també des de la web municipal.
Dins la línia de millora a l’atenció ciutadana, al llarg de 2021 s’estan duent a terme tota una sèrie d’actuacions que al seu conjunt suposaran una despesa superior als 350.000 euros, que inclouen la incorporació d’un nou programa per agilitzar la gestió interna; l’impuls a la renovació i millora de l’APP i la web municipal; un “visor pressupostari” que incrementa la transparència a la gestió dels pressupostos; o la transformació de la planta baixa de l’Ajuntament. En aquest sentit, a l’accés de l’edifici municipal ja s’ha fet un primer pas habilitant un punt d’informació ciutadana, on es faran unes obres que faran aquest punt més accessible i adaptat a la situació derivada de la pandèmia.