Ontinyent obri al MAOVA l’exposició que commemora 100 anys d’arqueologia de la UV
L’alcalde Jorge Rodríguez i la Vicerectora Ester Alba visiten la mostra, que inclou peces originals de diversos jaciments que s’exposen per primera vegada
El museu MAOVA d’Ontinyent ha obert les portes de l’exposició “Passat i present. 100 anys fent arqueologia a la Universitat”, que es podrà visitar fins al proper 16 d'abril, i que resumeix la trajectòria arqueològica des de la creació del Laboratori d'Arqueologia de la Universitat de València en l’any 1921.
L’alcalde d’Ontinyent i President de la Fundació Universitària Campus Ontinyent, Jorge Rodríguez; la Vicerectora de Cultura i Esports de la Universitat de València, Ester Alba; el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent, Àlex Borrell; i la Comissària de l’exposició Tina Badal intervenien en un acte al qual assistien representants d’ATEVAL, professionals de l’arqueologia, estudiants del Campus i membres de l’equip tècnic que ha realitzat l’exposició.
L’exposició està organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Esport de la UV, el Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la UV i el Centre Cultural La Nau, on es mostrava per primera volta abans de començar a Ontinyent la seua itinerància, gràcies al patrocini de la Fundació Universitària Campus Ontinyent i la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat, baix la coordinació de l’arqueòleg municipal Agustí Ribera.
Tina Badal, comissària de l’exposició junt a Yolanda Carrión, explicava que la mostra s'estructura en tres seccions: una mirada ràpida al passat; la investigació, mostrant els temes que s'han abordat des de la fundació del Laboratori; i finalment la difusió d’aquest treball i l’impacte en la docència. S’exhibeixen peces originals, algunes per primera vegada, procedents d'institucions col·laboradores, com ara ossos humans amb marques de canibalisme, peces de coure que són les evidències més antigues de la metal·lúrgia en terres valencianes, dos ídols tri-triangulars o un crani trepanat.
Els membres del Laboratori han treballat en més de 250 jaciments arqueològics, bé com a directors d'excavacions o com a investigadors especialitzats. Aquesta labor es mostra amb un mapa interactiu al qual es pot accedir, des dels dispositius mòbils dels visitants, a la informació generada en cada jaciment, incloent-se els treballs en “l’abric de l’Hedra” a la serra de la Solana d’Ontinyent.
Jorge Rodríguez agraïa el treball fet des de la UV, i posava la mostra com exemple “de que la Universitat no sols suposa per a Ontinyent impartir títols, sinó que la aquesta impregna la ciutat i la transforma a través del coneixement. Rebre exposicions com aquesta sempre és una bona noticia, i més quan es fa l’esforç de contextualitzar més de 100 anys d’història”, assenyalava.
Ester Alba manifestava que inaugurar la mostra es per a ella “doblement satisfactori, com a vicerectora i com a profesora de la facultat de geografia i història, per celebrar un centenari que posa l’atenciò en cent anys de treball a un departament que combina la docència i la investigació, i com es contribueix actualment a la difusió del coneixement als nostres territoris”. El regidor de Cultura, Àlex Borrell, avançava que l’exposició serà visitada pels col·legis i instituts de la zona durant els propers mesos.